Filéző

Mautner Zsófi: Esélyes, hogy tíz év múlva az alföldi nagymamák is fügés gombóccal várják az unokákat

A Filéző podcast vendége Mautner Zsófi volt, akinek tavaly ősszel jelent meg a legutóbbi szakácskönyve: Az én falusi konyhám. Ennek kapcsán beszélgettünk többek között arról, hogy a modern életforma, a klímaváltozás és a főzőműsorok miként alakítják a falusi gasztronómiát, miért áll meglepően közel a koreai konyha a magyarhoz, és miért szeret ő a nagyvárosi zsizsegésből visszavonulni a kunmadarasi nagyszülői ház nyugalmába, ha írni, főzni vagy egyszerűen csak elmélkedni akar.

Örökké mozgásban

Nagyon sokat változott az elmúlt évtizedek alatt – nemcsak a városban, a faluban is –, hogy mit termelnek, és azt hogyan készítik el. A cukkini elterjedése mellett mondok egy másik egyszerű példát: sütőtökkrémleves. Hiába volt sütőtök egyébként falun majdnem mindenkinél, senki nem csinált sütőtökkrémlevest az én nagyszüleim idejében. Pedig ma már az is egy kvázi hétköznapi étel lett. Változik a magyar konyha, változik, mit tekintünk hagyományos ételnek, változik, hogyan készítenek el egy süteményt.

Barackos? Fügés!

Kedvenc témám a fügebokor kérdése, ami az Alföldön sohasem volt. Nem volt hagyománya, mert – a Balatonnal ellentétben – a hűvösebb klímában nem termett meg a füge. Az Alföldön sárgabarackfája volt mindenkinek. Ez a klímaváltozás miatt látványosan a mi generációnk hétköznapi főzését befolyásolja. Nem harminc év múlva, nem ötven év múlva, hanem itt és most, mert egyre kevesebb sárgabarack terem. (…) Az alföldi házak kertjében is már fügebokrot ültet mindenki, mert strapabíróbb, és bírja ezt a mediterránabb jellegű klímát és sok termést hoz. Elég esélyes, hogy tíz év múlva a fügés pite és a fügés gombóc lesz a nagymamájukhoz járó gyerekeknek és fiataloknak az az érzelmi étel, ami nekünk még a barackos gombóc volt.

Nem jön ki a matek

A Covidot krízishelyzetnek és mélypontnak éreztük a magyar gasztronómiában – ami nyilván igaz is –, de ami utána jött, az még sokkal rosszabb lett valójában. Ha megkérdeztek éttermeseket, főleg független éttermeseket, el fogják mondani, hogy költség oldalon milyen elképesztő növekedés van: élelmiszer-infláció, rezsiköltség, bérleti díjak, munkabérek. Én se nagyon szeretek egy főételért nyolcezer forintot kifizetni, elképesztő árak vannak, de közben látom, hogy mi van mögötte: egy kis családi étterem nem tudja kigazdálkodni máshogy. Ha nem ezt az árat írja oda, nem jön ki a matek.

A legnagyobb kihívás

Vidéken az egyik legnagyobb kihívása egy étteremnek – és nem a Káli-medencéről beszélek, mert az tulajdonképpen Budapestnek számít –, hogyan találják meg okosan azt az egyensúlyt a tartalomban, hogy meg tudja szólítani a városokból érkezett, tájékozott gasztroturistát, aki tényleg a falusi, hagyományos dolgokra vágyik, és a helyi közönséget is be tudja vonzani, amelyik meg nagyon boldog, hogy harminc év után a saját falujában is lett egy olyan étterem, ahova be tud ülni akár egy korrekt gyrost vagy egy szelet halat megenni. Ez nagyon nehéz.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik