Filéző

Makacsul tartja magát a tévedés, hogy egy indiai étteremben csak csípős ételt lehet kapni

A Filéző vendége Ranjeet Singh Dhillon, az Indigo és Bombay éttermek tulajdonosa volt. Fiatalemberként 1991-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit, de épp itt, a világ túlsó végén akarta bebizonyítani üzletember apjának, hogy ő is képes vállalkozást építeni. Azért épp a gasztrobizniszbe vágott bele, mert vegetáriánusként már nem bírta elviselni a sok rántott sajtot. De mi teszi indiaivá az indiai konyhát? Mire szolgál az a sok fűszer? És miért olyan fontosak a közös étkezések?

Elég a rántott sajtból

2005-ben nyitottuk meg a Jókai utcai Indigót. Akkor még megvolt az AbOriginal ruhamárkánk, és unokatestvéremmel gondolkodtunk, hogy valamit kéne csinálni, mert már untuk a rántott sajtot. Annyiszor ettem magyarországi tartózkodásom alatt, hogy szerintem az a maradék életemre is elég. Végül arra jutottunk, hogy csinálunk egy éttermet, még ha egyikünknek sem volt fogalma róla, ez hogyan működik. 2005-ben hoztunk Indiából két szakácsot, és elindultunk.

Fontossági sorrend

Akkora cégem nem lett, mint apámé volt Indiában, de apám nem sokkal a halála előtt meglátogatott itt, Budapesten. Pont a bazilikánál ültünk, és nagyon sok ember odajött köszönni, és azt mondta: »Fiam, te nyertél, mert nekem ennyi barátom nem jött össze az életben. Lehet, hogy nagyobb cégem van, de te jobban csináltad.« Pár hónapra rá meghalt.

Melyikkel kezdjem?

Egyszer megkérdeztem egyik szakácsunkat, hogy mik a jellegzetes indiai fűszerek, amik nélkül nem beszélhetünk indiai konyháról. Bevitt a konyhára és azt mondta, főnök, 27 fűszert használok csak ebben a chicken tikka masalában, melyikkel kezdjem? A fűszerhasználat mögött van Indiában egy nagy tudás, az emésztésben és más élettani folyamatokban is segítenek.

Nem minden csíp

Még mindig inkább az van, hogy az indiai konyháról hiányoznak kicsit az alapismeretek. Sokan még mindig azt gondolják, hogy minden nagyon csípős, nagyon fűszeres. Újra és újra kell mondani, hogy létezik nagyon sokféle, nem csípős és kevésbé fűszeres étel. Tehát nem úgy érzem, hogy a többi indiai étteremmel konkurálnánk, inkább a sztereotípiák lebontása jelent kihívást.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik