Filéző

Puszta sznobéria azt állítani, hogy csak a száraz bor az igazi

A Filéző podcast eheti vendége Kovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier, akivel arról beszélgettünk, hogyan dönti le a borfogyasztással kapcsolatos tabukat TikTokon, mitől kopott meg a magyar borok hírneve, illetve miért van jobb ízlése annak, aki a félédes bort szereti.

Tízből kilenc magyar borkedvelő a francia borokra szavaz

Nem az a kérdés, hogy lehet-e Magyarországon kiváló minőségű cabernet franc-t készíteni, mert lehet és készül is, hanem az, hogyan történhetett, hogy egy olyan országban, ahol több mint ezeréves kultúrája, hagyománya van a borkészítésnek, mégis egy francia kékszőlő fajta viszi a prímet.

Magyar bort csak a magyarok isznak

Jelenleg a magyar borász szinte kizárólag a magyar piacra termel, mert a magyar bor itthon keresett – legalább valahol –, külföldön ugyanis nagyon nehéz a helyzet. Nyilván vannak borászatok, amelyek adnak el külföldre is bort, mert kint komoly kapcsolatokkal rendelkeznek, de ők nagyon kevesen vannak.

A körítés legalább annyit számít, mint a minőség

A külcsín fontosabb, mint a belbecs. Egy közepes minőségű bort, ha jól kezelnek, jól marketingelnek, jó a palack, szép a címke, jó a sztori, akkor abszolút sikertörténetté lehet tenni.

Igazságot a félédes boroknak

A bor van értünk, nem mi vagyunk a borért. Miért ne mondjuk ki azt, amit gondolunk? Tudom, sok emberben van félelem attól, hogy a félédes borokat szereti, de úgy tudja, hogy a száraz bort tartják az igazinak. Emiatt nem meri megmondani, hogy ő félédest inna. Ez simán válhat kontraproduktívvá, elmehet a kedve attól, hogy bort fogyasszon, mert nem vallhatja be, hogy a félédest szereti. Nem igaz, hogy csak a száraz bor az igazi, ez egy sznob mondás, ami valahonnan a hetvenes évekből jött.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik