Filéző

A máglyarakást és a szilvás gombócot is meg lehet csinálni macaronként

A Filéző podcast vendége Szalai Dóra, a Chez Dodo macaron manufaktúra alapítója volt, aki szerint kóstoltatással lehet a legjobban lebontani az előítéleteket, egyúttal meggyőzni a vásárlót arról, hogy a macaron nem feltétlenül egy gejl és túlhájpolt divatdesszert. De tényleg örökké lehet az ízeket variálni? Milyen alapanyagokat kellene már sürgősen elfelejteni a magyar cukrászatban? Továbbá visszaállítható-e a minyonok száz évvel ezelőtti renoméja?

Arra szeretnénk kérni hallgatóinkat, hogy regisztráljanak a 24.hu-ra. Ezzel nemcsak lapunkat, de a minőségi újságírás ügyét is támogatják. A részletekről itt olvashatnak.

Száraz és gejl?

A Gossip Girl című sorozatban láttam először macaront életemben. Arra gondoltam, hogy ez a desszert biztos elképesztően fantasztikus ízű, ráadásul csodálatosan is néz ki. Olyan az összes, mint egy pasztellszínű ékszer, és ilyet biztos soha nem fogok enni, mert nem is lehet Magyarországon kapni. (…) Először egy újlipótvárosi kávézóban vettem egy macaront, aztán nagyon csalódottan elcsámcsogtam, mert nagyon rossz volt. Édes, kicsit száraz, nagyon gejl. (…). Ezután az élmény után határoztam el, hogy én megalkotom a tökéletes macaront.

Nappal munka, éjjel sütés

Szerintem szuper dolog, hogy akár egy magyar klasszikus desszertet is meg lehet valósítani a macaronaban: mondjuk a somlói galuskát, a máglyarakást vagy a szilvás gombócot. Amikor még csak otthon kísérletezgettem, mindig bevittem a munkahelyemre kóstoltatni a kis macaronjaimat. Nagyon szerettek a munkatársaim, és elkezdtek rendelni tőlem alkalmakra. Onnantól kezdve lett kicsit durva a dolog. Mert egy éven keresztül az ment, hogy nappal dolgoztam az ügynökségnél, hajnali három–négyig meg csináltam a macaronokat.

Felejtsük már el a margarint

Magyarországon a cukrászképzés még hagy némi kívánnivalót maga után. Ebben van hová fejlődni, akárcsak az alapanyag-használatban, hogy kikopjon örökre a tananyagból a margarin, a süthető lekvár, a vizes puding és ezek a borzasztó dolgok. Nem is értem, miért szerepelnek ezek a szakácskönyvekben, amiket a tanulók kezébe adnak. Én ezért nem végeztem el a cukrászképzést itthon. Nagy vágyam lett volna, hogy elvégezzem Franciaországban, amire sajnos soha nem volt még időm, és most már nem is látom, mikor lesz.

A kevesebb néha több

A macaron drága desszertnek számít. Tudom, hogy nem vagyunk mindennap megengedhetők, hogy ez egy luxus. Nagyon sajnálom, de a legeslegjobban azt sajnálom, hogy a magyar fogyasztók fejében még nincs igazán benne az a gondolat, hogy inkább kevesebbet, de az a legjobb legyen. Inkább az van a fejekben, hogy minél nagyobbat, minél kevesebb pénzért. Ezt a gondolkodásmódot próbálom lerombolni, csak ez nagyon nehéz.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik