Della

Ürge-Vorsatz Diána: Oroszország és Kanada lehet a jövőben a Föld élelmiszerraktára

A klímaváltozás az északi félteke felső régiójában teremti meg a mezőgazdasági kultúra továbbélésének feltételeit – vetíti előre a Dellában Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ klímaügyi tanácsának alelnöke, aki szerint Oroszország és Kanada kerül helyzeti előnybe, így nagyrészt e két országon fog múlni a világ élelmiszer-ellátása. A változás még nem elkerülhetetlen, de az esély egyre csökken.

Az európai időjárási viszonyok szempontjából kulcsfontosságú Golf-áramlat leállása egyre nagyobb valószínűséggel fenyeget már a mi életünkben is. Ez valahol 6–7 Celsius-fokkal csökkentheti az átlaghőmérsékletet, de lesznek olyan helyek is, ahol akár 20 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet a legújabb kutatások alapján. Egyelőre azonban a felmelegedés okoz fejtörést: a szakértő szerint figyelmeztető jel az emberiség számára, hogy a földi hőmérséklet alakulását nyomon követő grafikonok skálázásába a tavalyi értékek már nem fértek bele,

a vonal elkezdett lemenni a képernyőről.

Ez még a tudósokat is kétségbe ejtette, akik nagyon bíznak benne, hogy az El Nino-jelenséggel lehet magyarázni az eseményeket, de egyelőre nincs megnyugtató válasz.

Mindazonáltal nem arról van szó, hogy holnapután – mint a népszerű mozifilmben – beáll egy új jégkorszak, vagy a Nap felperzseli a földet, de a különböző klimatikus változások felerősítik egymást. Ez pedig nem hagyja érintetlenül a gazdasági világot sem: a CEU professzora szerint a tavalyi élelmiszerár-robbanás mögött is fel lehet fedezni a klímaváltozás hatását. Mint ahogy az orosz-ukrán háborúban is van ennek nyoma, ott ráadásul közvetlen környezetkárosító hatások is jelentkeznek a harci események miatt.

A környezetet pusztító emberi tevékenységek közül a szakértő a talajszennyezést tartja a legveszélyesebbnek, azt még az éghajlatváltozásnál is nagyobb időzített bombának gondolja. Arról is beszéltünk a műsorban, hogy a manapság népszerű zöldkötvény-kibocsátások nem szolgálják mindig a jó célt, de valójában már csak ezeknek a kötvényprogramoknak lenne létjogosultságuk, az egyéb finanszírozásokat büntetniük kellene a piacoknak. Szó esik továbbá arról, hogy Európa rövidlátó módon még mindig a hagyományos utakon keresi az energiaforrások biztosítását, pedig nem szorulna importcsatornákra, ehhez azonban szemléletmódváltás kellene. Például energetikai szempontból önellátó épületek építésével, ami a klímanyereségen túl az ott élők egészségét is jobban óvná: számítások szerint öt nappal lehetne rövidebb a betegszabadságon töltött napok száma ezzel a technológiával.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik