Filéző

A zselés máig nagy kedvenc, de milyen a robbanócukros vagy a kápia paprikás szaloncukor?

A Filéző vendégei Kovács Ádám, az Év Szaloncukra verseny egyik szervezője és Veszely Attila, a szakmai zsűri tagja voltak. A beszélgetésből többek között kiderül, mik a legnépszerűbb és a legőrültebb ízek, miként fedezték fel maguknak a cukrászatok a műfajt az utóbbi években, és hogyan reagáltak a jellegzetesen magyar édességre Zanzibárban. De vajon milyen szaloncukrot vinnének magukkal egy lakatlan szigetre?

Megmutatni, mit tudnak

Az egész úgy indult, hogy van egy testvérem, akivel csokikról blogolunk. Mentünk az ország tortájára meg mindenféle hazai versenyekre, és arról beszéltünk, hogy milyen érdekes, hogy a szaloncukroknak nincsen semmilyen versenye. Pedig elég nagy a repertoár, ennek mégis csak kis részével találkozik az átlagember, hiszen mindenki a szupermarketekből vásárol, ahol jelen van öt vagy hat márka. Gondoltuk, hogy itt lenne egy lehetőség a kis gyártóknak arra, hogy megmutassák, mit tudnak.

Nemcsak ipari

Az utóbbi nyolc–tíz évben a csokoládé rivaldafénybe került, ezáltal a cukrászok is elkezdtek szaloncukrot gyártani. Nemcsak az ipar termelte már, hanem a cukrászatok is elkezdték kicsiben. Az utóbbi öt évben ez annyira fejlődött, hogy évről évre nő a mennyiség: több száz kilót, sőt, akár tonnákat is gyártanak már cukrászatok. Ezek picit más minőséget képviselnek, mint az átlag, próbálnak belevinni szakmaiságot és egy-két különleges ízvilágot. Úgy látom, az emberek ezt kedvelik.

Családonként egy kiló

Ha emlékeim nem csalnak, egy átlag magyar család egy kiló szaloncukrot elfogyaszt, viszont a számok stagnálnak. Ha az árbevétel szempontjából nézzük, nyilván növekszik, hiszen minden egyre drágább, de a fogyasztás mértéke az nem változik jelentősen.

Zselé, de nem olyan

Az a tapasztalat, hogy a zselés a legkedveltebb szaloncukoríz, ami miatt engem meglep, hogy az elmúlt négy évben zselés szaloncukor még a top 20-ig sem jutott el a versenyben. Az idei győztes ugyan egy fügés-diós szaloncukor, aminek a tetején fügezselé van, de ez azért nem az a zselé, amire gondolunk.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik