Filéző
Mikor kezdték el megcukrozni a zsíros kenyeret? Miből készítették az első margarint? Mennyi olaj ajánlott egy étkezéshez? És mi a baj az avokádóval? Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel és Szabó Adrienn dietetikussal jártunk utána mindennek.
2024. 12. 07. 16:54
A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. Második epizódunk témája a liszt és a kenyér, amely évezredek óta központi helyet foglal el a kultúránkban.
2024. 11. 30. 16:51
A Filéző podcast új évadjában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. Az első epizód témája a só, amelyet egykor az arany árában mértek, ma mégis ott van mindannyiunk asztalán.
2024. 11. 23. 14:04
Hogyhogy nem hallottak még a britek a „világhírű” magyar paprikáról? Mi a helyzet a borokkal és a pálinkával? És hogy jut el a karácsonyi bejgli egy aprócska skót szigetre? A magyar élelmiszereket Nagy-Britanniában forgalmazó Gyenes Monikával beszélgettünk.
2024. 08. 18. 11:01
A Filéző vendége Dormán Péter, a Freyja pékség alapítója volt, akivel arról beszélgettünk, miért éppen Bécsben nyitották meg az első külföldi üzletüket, miben áll jobban és miben van lemaradva Budapest, illetve tényleg drága-e nemzetközi összehasonlításban a magyar prémium croissant?
2024. 07. 21. 13:56
A Filéző eheti vendége az Asszonypajtás blog szerzője, Balázs Barbi, akinek most jelent meg első szakácskönyve, amelyet az alcíme szerint a huszonegyedik századi spúroknak szán.
2024. 07. 07. 11:01
A Filéző podcast vendége Király Éva dietetikus, az Alaplé Bár alapítója volt, akivel arról beszéltünk, mennyi ideig kell főzni egy igazán gazdag csontlevest vagy zöldség alaplevet, mik a pozitív élettani hatásai, és tényleg kiválthatja-e akár a reggeli kávét is?
2024. 06. 16. 11:00
A Filéző vendége Ács Bori, a Telex újságírója volt, akinek Elfelejtett magyar konyha címen jelent meg az első szakácskönyve. Ebben Jókai Mór nyomán járja körbe a 19. század közepi magyar konyhát, de sütni-főzni is lehet belőle. Vajon hol marad belőle a pörkölt, a rántott hús és a Jókai bableves?
2024. 06. 02. 13:00
A Filéző vendége Porkoláb Eszter dietetikus, a Hester’s Life granola és müzligyártó üzem egyik tulajdonosa volt, akivel arról is beszélgettünk, hogy mik a tipikus csúsztatások a „mentes” élelmiszerekkel kapcsolatban.
2024. 05. 25. 13:56
A Filéző podcast vendége Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrásza és társséfje volt, akivel arról is beszéltünk, miért kell rehabilitálni a puncskockát, illetve hogy áll a magyar sütemények korszerűsítése.
2024. 05. 12. 10:56
A Filéző podcast vendége Lajos Mari volt, akinek milliós példányszámban megjelenő szakácskönyveiből generációk tanultak főzni. De vajon mennyire volt ez sorsszerű, illetve mit gondol a főzősvideók mai sztárjairól?
2024. 04. 27. 13:56
Mautner Zsófi: Esélyes, hogy tíz év múlva az alföldi nagymamák is fügés gombóccal várják az unokákat
A Filéző podcast vendége Mautner Zsófia volt, akinek tavaly ősszel jelent meg a legutóbbi szakácskönyve: Az én falusi konyhám.
2024. 04. 14. 14:04
A Filéző podcast vendége Lu Boyin, a 101 Bistro egyik alapítója volt, aki azért kezdett vendéglátással foglalkozni, mert hiányoztak neki a gyerekkori ételek. De hogyan akarják magasabb szintre emelni az itthon megszokott kínai gyorsbüféket?
2024. 03. 30. 16:58
A Filéző vendége Farkas Fruzsina natúr sommelier volt, aki szerint a fermentált italok készítése nemcsak a bélflóránknak tesz jót, de a mentális egészségünknek is. A vízikefirrel még azt is megízlelhetjük, mit ittak Harry Potterék.
2024. 03. 24. 11:19
A Filéző podcast vendége Belayane Najoua, a Munch ételmentő cég PR-menedzsere volt. Hogy áll Magyarország az ételpazarlás terén, és miként lett a pár egyetemista által alapított startupból közel százfős, nemzetközi vállalat?
2024. 03. 16. 13:58
A Filéző podcast vendége Szalai Dóra, a Chez Dodo macaron manufaktúra alapítója volt, aki szerint kóstoltatással lehet a legjobban lebontani az előítéleteket, és meggyőzni a vásárlót, hogy a macaron nem feltétlenül egy gejl és túlhájpolt divatdesszert.
2024. 03. 10. 17:04
Gáspár Gábor megunta, hogy nem talált minőségi ebédkiszállítót, ezért indított egy saját vállalkozást, a Food Revolutiont. De nem épp a gourmet fogások halála-e a házhoz szállítás? Filéző podcast.
2024. 03. 03. 14:04
Szabi, a pék elárulta, mennyit alszik, mi kerül ennyibe a jó kenyéren, mi a nagy előnyük az ősbúzáknak, és egyáltalán: hol tart 2024-ben a bő évtizede indult pékáru-forradalom?
2024. 02. 25. 13:03
A Filéző vendége Fördős Zé volt, akivel arról beszélgettünk, hogyan alakultak át – és hogyan alakítottak át minket – a főzőműsorok az elmúlt tíz évben.
2024. 02. 18. 14:04
A Filéző podcast idei utolsó vendége Jókuti András, a Világevő blog tulajdonosa és szerzője volt, aki két utazás között elmesélte, miket evett Dél-Amerikában, milyen trendeket lát a vendéglátásban, és miért szeretne végre egy kicsit kiégni.
2023. 12. 31. 16:50
A Filéző vendége az Év Szaloncukra verseny egyik szervezője és zsűritagja volt, akik elmondták, mik a legnépszerűbb és a legőrültebb ízek, illetve milyen szaloncukrot vinnének magukkal egy lakatlan szigetre.
2023. 12. 24. 16:59
A Filéző podcast vendége Evans Victoria sommelier bajnok volt, aki mostanában nagy figyelmet szentel az alkoholmentesített boroknak. De mi különbözteti meg ezeket a szőlőlétől, és hogyan fogadja az új trendet a magyar borásztársadalom?
2023. 12. 17. 10:58
A Filéző podcast e heti vendége Ruzsányi Dániel, a mindenmentes süteményeket és tortákat kínáló Zabrakadabra ügyvezetője. Elárulta többek közt azt, miért van egyre több ételallergiás, kikből áll egy ilyen jellegű cukrászda célcsoportja, illetve mi a legjobb cukorpótló.
2023. 12. 03. 11:03
A Filéző vendége Ranjeet Singh Dhillon, az Indigo és Bombay éttermek tulajdonosa volt, aki 1991-ben érkezett Budapestre, és azért vágott bele épp a gasztrobizniszbe, mert unta a rántott sajtot.
2023. 11. 19. 20:14
A magyar gasztroforradalom úttörői.
A fine diningtól a környezettudatos életmódig mindent tudni akarunk a hazai gasztróról. Főleg azt, hogy kinek mit köszönhetünk.
- 12:04 Elefánt és Aranyhajó – régi magyar cégérek és címfestők nyomában
- 11:57 „A Mount Everest csúcsára nem a legerősebb mászik fel, hanem az, aki mentálisan erős” – a kapitány szerint fejben dől el a kézi-Eb bronzmeccse
- 11:45 Már több mint egymillióan konzultáltak a kormánnyal
- 11:27 Letartóztatták a Till Tamást agyonverő F. Jánost
- 11:12 Dér Csaba azt állítja, nőgyilkost ölt Amszterdamban
- 11:06 Egyetlen gyereknek nyílt iskola egy horvát szigeten
- 10:59 Levetkőztették a brazil modellt a marokkói letartóztatásakor, azt gyanították, hogy transznemű
- 10:46 Az 5-0-s vereség túlzó, de vajon azt mutatja, hogy a Fradi elérte a nemzetközi plafonját?
- 10:37 Nyerő Páros: megvan a nyertes
- 10:11 Belebukott a hadiállapotba a dél-koreai elnök
- 10:02 Nagy Natália: A nappalimban ültünk, dúdoltuk, hogy „kisasszony, hányjon!”
- 09:40 Ez a szombat más, ne parkoljon megszokásból
- 09:38 Egy klasszis búcsúja: Kapás Boglárka leúszta utolsó versenyét
- 09:31 Pető Péter: Összekapaszkodva énekeltük a Nélküledet
- 09:28 Nem ehet tojást? Ezek a legjobb helyettesítők
- 05:56 Ónos eső, hó: riasztással indul a szombat
- 08:22 Megnyerték az Eurojackpotot, 8,7 milliárd forintot vihet haza a szerencsés
- 07:07 Zacher Gábor figyelmeztet: életveszélyes az AI Zacher videója
- 08:44 Szijjártó Péter jobbkeze Floridában, a világ leggazdagabb magyarjával is tárgyal
- 09:04 Bűnismétlés veszélye miatt meghosszabbították Kiss László letartóztatását
- 05:57 Mindenkit elbűvöl a legrondábbnak választott brit kutya
- 11:27 Letartóztatták a Till Tamást agyonverő F. Jánost
- 08:01 Ezért volt sikeres az első keresztes hadjárat
- 11:12 Dér Csaba azt állítja, nőgyilkost ölt Amszterdamban
- 09:38 Egy klasszis búcsúja: Kapás Boglárka leúszta utolsó versenyét