Filéző

A Filéző vendége Kelemen Péter, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt. A beszélgetésből többek között kiderül, milyennek várják az idei termést, mennyi gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyarok, és hogyan lehet védekezni a klímaváltozás hatásaival szemben?
A Filéző podcast vendége Nemes Richárd, a 11 éve indult Gourmet fesztivál főszervezője volt, akivel beszéltünk többek között arról, hogyan vetkőzte le a manírokat a magyar gasztronómia, mit hozott be a színtérre az új generáció, és miért jó, hogy a csúcséttermek egyre bátrabban nyúlnak hozzá a tradicionális, iskolai menzáról ismert fogásokhoz is.
A Filéző podcast vendége András Tünde, a Vitéz Kürtős társtulajdonosa volt. Hogy lett a kürtőskalács a magyarországi streetfood-forradalom nyertese? És tényleg lehetne olyan világhírű a kürtőskalács, mint a pizza vagy a croissant?
A Filéző podcast vendége ifj. Püski László, aki bróker és vállalati tanácsadó is volt, mielőtt visszatért családi gyökereihez, és megalapította a Püski kolbászmanufaktúrát, ahol a mai napig hentes apjától megörökölt receptúrából dolgozik.
A Filéző podcast vendége Barabás Csaba Heinz, a tiszafüredi Mariska étterem tulajdonosa volt. Beszélgettünk arról, hogyan fejlődött a Tisza-tó és a Hortobágy vendéglátói kultúrája, mik az eltérések a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz képest, illetve tényleg megtorpant-e a környék gasztrolendülete a járványidőszakhoz képest.
A Filéző podcast vendége Hammer Zoltán, a Lashka Tésztaműhely tulajdonosa és séfje volt. Mitől teljesen más élmény a friss tészta, mint a boltban kapható száraztészta, miért nem ajánlott olajat önteni a főzővízbe, hogy teszi tönkre a házhozszállítás a tésztaételeket, és vajon tényleg kitagadják-e Olaszországban azt, aki tejszínnel készíti a carbonara spaghettit?
A Filéző podcast vendége Havas Dóra gasztroblogger volt. Hogyan élte meg az internetes nyilvánosság átalakulását és az általa felépített Lila füge márkanév elengedését, illetve mit hiányol a mai magyar vendéglátásból?
Milyen fokú önellátás reális, és mennyibe kerül eljutni odáig? Olcsóbb-e a háztáji, és egyáltalán: miért mondják, hogy a házi zöldség jobb, mint a bolti? A Filéző podcast vendége Dóra Melinda Tünde gazdasági újságíróból lett biokertész.
A Filéző podcast vendége Saly Noémi Budapest-, irodalom- és gasztrotörténész volt, akivel beszéltünk a kávéházi kultúra fejlődéséről, a magyar vendéglátás szorongatott helyzetéről, és arról is, mi derül ki a világról egy háromszáz évvel ezelőtti ferences szakácskönyvből (spoiler: nagyon sok minden).
A Filéző podcast vendége Rácz Jenő volt, aki elmondta, hogyan próbál egyensúlyt tartani a médiaszereplés és az étteremvezetés között, mi mindent tanult külföldön, aztán mi hozta haza, miért nem fél, hogy leutánozzák a receptjeit, és mi utal arra, hogy a kihívások ellenére is a vendéglátás virágkorát éljük.
A Filéző podcast vendége Jancsa Jani volt, aki hobbiból kezdett burgerekről blogolni, de a téma egyik legnagyobb hazai szakértőjévé vált, és azóta több étterem társtulajdonosa is. Miért teszik ingyen hozzáférhetővé a „titkos” receptjeiket? És tényleg tévedés, hogy a burger és a pizza nem sínyli meg a kiszállítást?
A Filéző podcast vendége Molnár Attila kávészakértő és négyszeres magyar barista bajnok volt, aki a kezdetektől fontos szerepet játszott a hazai kávéforradalomban. De vajon mitől specialty a specialty? És mi a probléma a kapszulás kávékkal?
A Filéző podcast vendége Piszkor Norbert, a Madhouse Bistro & Craft Beer Bar séfje volt, aki cukrászként kezdte a pályát, és már a hazai kézműves sörforradalom hajnalán kísérletezett komlós és malátás édességekkel. De vajon miért váltott szakácskodásra, és milyen a sörös gulyás?
A Filéző podcast vendége Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadója volt, akivel a méz drágulásáról, az aszály és az enyhe tél hatásairól, valamint a méhpusztulás valódi veszélyeiről is beszélgettünk.
A Filéző podcast eheti vendége Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, akivel arról beszélgettünk, hogyan ért fel a magyar csapat a világ legfontosabb szakácsversenyének dobogójára.
A Filéző podcast vendége Müller Ildikó kistermelő és táplálkozási szakértő volt, akivel szóba került, miért lett divat újra a fermentálás, hogyan segítik az erjesztett ételek az emésztőrendszerünket, és tényleg elég-e néhány befőttesüveg ahhoz, hogy otthon nekilássunk.
A Filéző podcast vendége Sziráki Bence, a Ma-Hal ügyvezető igazgatója volt, aki elmondta, hogy nagyon nehéz éven vannak túl a haltermelők, de lesz elég hal a karácsonyi asztalra. De vajon miért mi esszük az egyik legkevesebb halat az EU-ban?
A Filéző podcast vendége Heltovics Éva és Bezzeg Anita volt, akik a mérnöki pályát hagyták ott, hogy megnyissák közös vállalkozásukat, az első budapesti császármorzsázót. De vajon milyen desszert az a Monarchia?
A Filéző podcast vendége Kovács Dominik, aki nemrég Magyarországot képviselte a fiatal séfek számára megrendezett San Pellegrino Young Chef Academy versenyen. De hogy jutott el nagymamája barátfüléjétől a nemzetközi megmérettetésig?
A Filéző podcast vendége Szemere Katalin és Segal Viktor volt, akik közösen készítettek kekszes receptkönyvet. Vajon mik a legfontosabb konyhai eszközök, hogy kerül kolbász és zöldborsófőzelék a kekszbe, és mik voltak a féléves sütögetés legkeményebb pillanatai?
A Filéző podcastban beszélgettünk Bíró Lajossal arról, hogy élte meg éttermei bezárását, miért látja komornak a vendéglátás jövőjét, mit gondol a főzőműsorok győzteseiről, miért idegesíti, ha mindenbe belekeveredik a politika, de arról is, mikor csodálkozott rá arra, hogy üvöltözés nélkül is lehet kiváló konyhát működtetni.
A Filéző podcast vendége Kun Anita, a Csíz sajtműhely alapítója, aki egy jól menő irodai karriert hagyott ott tíz éve, hogy addigi hobbijának, a sajtkészítésnek szentelhesse az életét. Azóta nemcsak itthon ért el sikereket, de nemzetközi versenyeken is nyert díjakat sajtjaival. Most elmondta, miért a félkemény sajt a sajtkészítők álma.
Végre magyarul is olvasható az első nyomtatott szakácskönyv, amiből kiderül, miket lakmároztak a reneszánsz udvarokban. A fordítóval, Darida Benedekkel beszélgettünk a Filéző podcastban.
A Filéző podcast vendége Juhász Emese, a velencei Groenk Deli egyik tulajdonosa volt, aki a Covid-lezárások hatására vágott bele férjével a vendéglátásba. De vajon hogy áll a Velencei-tó a Balatonhoz képest?