Filéző

A Filéző podcast e heti vendége Ruzsányi Dániel, a mindenmentes süteményeket és tortákat kínáló Zabrakadabra ügyvezetője. Elárulta többek közt azt, miért van egyre több ételallergiás, kikből áll egy ilyen jellegű cukrászda célcsoportja, illetve mi a legjobb cukorpótló.
A Filéző vendége Ranjeet Singh Dhillon, az Indigo és Bombay éttermek tulajdonosa volt, aki 1991-ben érkezett Budapestre, és azért vágott bele épp a gasztrobizniszbe, mert unta a rántott sajtot.
A Filéző podcast eheti vendége Szatmári Ferenc, vagy ahogy a gasztroszcénában ismerik, Főzelékes Feri, aki nevének megfelelően küldetésének tartja, hogy a főzelékekkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat megcáfolja.
A Filéző podcast vendége Rajzó-Kontor Kornélia volt, aki tinédzser korában, cserediákként szeretett bele a japán teaművészetbe, ma pedig már teamesterként terjeszti a tudást.
A Filéző podcast eheti vendége Kovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier, akivel arról beszélgettünk mitől kopott meg a magyar borok hírneve, és miért van jobb ízlése annak, aki a félédes bort szereti.
A Filéző podcast vendége Stoller Márton BBQ és grillmester, az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall vezetője volt. Milyen út vezetett a kultúrantropológia szaktól a vendéglátásig? És ténlyeg felhígult a hazai grillkultúra?
A Filéző podcast vendégei ezúttal Török Patrícia és Horváth Gábor, A Séf és a Kertész élménykertészet és kertétterem kertésze és séfje voltak, akik meséltek arról is, mire tanítja meg az embert a természet közelsége.
A Filéző podcast vendége Pesti Richárd élelmiszermérnök, a Steap Tea Kombucha megalkotója volt, akivel arról is beszéltünk, hogyan készül és mitől népszerű ez a több ezer éves múltra visszatekintő fermentált ital.
A Filéző podcast eheti vendége Dobai András, zenészből lett balatoni vendéglátós, a balatonfüredi Kredenc Borbisztró tulajdonosa, aki mesélt többek közt a szebb napokat látott balatoni szezonról, és a térséget elárasztó befektetésdömpingről is.
A Filéző podcastban Téglásy Flórával és Dohoczki Tamással, a Lényeg Juice Bar tulajdonosaival beszélgettünk arról, miért jók a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, mik a legnépszerűbb ízek, és szoktak-e sírni az emberek a tömény gyömbérshot felhajtása után.
Török Csaba, a 2HA borászat tulajdonosa másfél évtizede kezdett el olajfákat ültetni Szent György-hegyi birtokán, amiből mára elkészült Magyarország első olívaolaja. Ennek kapcsán kérdeztük a Filéző podcastban őt és az igazioliva szaküzlet alapítóját, Tóth Gusztávot, hogy milyen lehetőségek rejlenek a hazai olívatermesztésben.
A Filéző podcast vendége Pesti István, az ősszel két Michelin-csillaggal kitüntetett, tatai Platán Gourmet konyhafőnöke volt. Merre kéne tartania a magyar konyhának, és miért fanyalgunk még mindig a fine diningon, ha egyszer a Ferrarit is tudjuk csodálni?
A Filézőben ezúttal Ambrus Márkkal és Molnár Szilárddal, a MészárSteak étterem vezetőjével és séfjével beszélgettünk. Szóba került a hazai steak-kultúra állapota, hogy tényleg sörrel itatják és simogatják-e a Wagyu-marhákat, hogy finomabb legyen a húsuk, illetve miért félünk annyira a félnyers bélszíntől.
A Filéző vendége Kelemen Péter, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt. A beszélgetésből többek között kiderül, milyennek várják az idei termést, mennyi gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyarok, és hogyan lehet védekezni a klímaváltozás hatásaival szemben?
A Filéző podcast vendége Nemes Richárd, a 11 éve indult Gourmet fesztivál főszervezője volt, akivel beszéltünk többek között arról, hogyan vetkőzte le a manírokat a magyar gasztronómia, mit hozott be a színtérre az új generáció, és miért jó, hogy a csúcséttermek egyre bátrabban nyúlnak hozzá a tradicionális, iskolai menzáról ismert fogásokhoz is.
A Filéző podcast vendége András Tünde, a Vitéz Kürtős társtulajdonosa volt. Hogy lett a kürtőskalács a magyarországi streetfood-forradalom nyertese? És tényleg lehetne olyan világhírű a kürtőskalács, mint a pizza vagy a croissant?
A Filéző podcast vendége ifj. Püski László, aki bróker és vállalati tanácsadó is volt, mielőtt visszatért családi gyökereihez, és megalapította a Püski kolbászmanufaktúrát, ahol a mai napig hentes apjától megörökölt receptúrából dolgozik.
A Filéző podcast vendége Barabás Csaba Heinz, a tiszafüredi Mariska étterem tulajdonosa volt. Beszélgettünk arról, hogyan fejlődött a Tisza-tó és a Hortobágy vendéglátói kultúrája, mik az eltérések a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz képest, illetve tényleg megtorpant-e a környék gasztrolendülete a járványidőszakhoz képest.
A Filéző podcast vendége Hammer Zoltán, a Lashka Tésztaműhely tulajdonosa és séfje volt. Mitől teljesen más élmény a friss tészta, mint a boltban kapható száraztészta, miért nem ajánlott olajat önteni a főzővízbe, hogy teszi tönkre a házhozszállítás a tésztaételeket, és vajon tényleg kitagadják-e Olaszországban azt, aki tejszínnel készíti a carbonara spaghettit?
A Filéző podcast vendége Havas Dóra gasztroblogger volt. Hogyan élte meg az internetes nyilvánosság átalakulását és az általa felépített Lila füge márkanév elengedését, illetve mit hiányol a mai magyar vendéglátásból?
Milyen fokú önellátás reális, és mennyibe kerül eljutni odáig? Olcsóbb-e a háztáji, és egyáltalán: miért mondják, hogy a házi zöldség jobb, mint a bolti? A Filéző podcast vendége Dóra Melinda Tünde gazdasági újságíróból lett biokertész.
A Filéző podcast vendége Saly Noémi Budapest-, irodalom- és gasztrotörténész volt, akivel beszéltünk a kávéházi kultúra fejlődéséről, a magyar vendéglátás szorongatott helyzetéről, és arról is, mi derül ki a világról egy háromszáz évvel ezelőtti ferences szakácskönyvből (spoiler: nagyon sok minden).
A Filéző podcast vendége Rácz Jenő volt, aki elmondta, hogyan próbál egyensúlyt tartani a médiaszereplés és az étteremvezetés között, mi mindent tanult külföldön, aztán mi hozta haza, miért nem fél, hogy leutánozzák a receptjeit, és mi utal arra, hogy a kihívások ellenére is a vendéglátás virágkorát éljük.
A Filéző podcast vendége Jancsa Jani volt, aki hobbiból kezdett burgerekről blogolni, de a téma egyik legnagyobb hazai szakértőjévé vált, és azóta több étterem társtulajdonosa is. Miért teszik ingyen hozzáférhetővé a „titkos” receptjeiket? És tényleg tévedés, hogy a burger és a pizza nem sínyli meg a kiszállítást?
Olvasói sztorik