Filéző

Túltoltuk a baktériumok elleni háborút, ebben hozhat változást a fermentálás reneszánsza

A Filéző vendége Farkas Fruzsina natúr sommelier volt, aki az elmúlt években a Michelin-csillagos Salt étterem csapatát erősítette, ám idén saját vállalkozásba kezdett, az Instagramon és workshopokon népszerűsíti a fermentált italokat. Ezek elkészítése szerinte nemcsak a bélflóránknak tesz jót, de a mentális egészségünknek is. De miért fontos, hogy legyen alkoholmentes választék az almafröccsön túl is? Tényleg segít a sütőtökös vízikefir jobban megérteni, mit ittak Harry Potterék? És mire számítsunk, ha otthon vágunk bele a fermentálásba?

Az almafröccsön innen és túl

Év elején csináltam egy száraz januárt életemben először, és nagyon érdekes tapasztalás volt, hogy mennyire nincs kínálat, ha alkoholmentes italt akarsz fogyasztani. Egészségügyi szempontból választottam azt, hogy nem szeretnék alkoholt inni, szóval rögtön kihúzhatjuk a kólát és az egyéb üdítőitalokat az opciók közül, hiszen ezek tele vannak cukorral, és ugyanúgy nem egészségesek, mintha alkoholt fogyasztanék. Maradt tehát általában az almafröccs vagy a citromos víz, amit azért nem feltétlenül szeretnél fogyasztani, ha beülsz valahova a barátaiddal. Alternatív megoldást kerestem, de nem találtam, szóval úgy voltam vele, hogy akkor majd én megadom.

Visszakanyarodni a fenntarthatósághoz

A fermentált italoknak nagyon nagy múltja van, sőt, az emberi történelem részben miattuk jöhetett létre. Amikor elkezdődött a civilizációnk, és városokba költöztünk, nagy problémát jelentett, hogy nem volt tiszta ivóvíz. Rájöttek az elődeink, hogyha mi választjuk ki azokat az élesztőket és baktériumokat, amik belekerülnek a vízbe, és azt fogyasztjuk el, akkor az nekünk jó lesz és tápláló. Tudjuk biztonsággal fogyasztani. Nagyjából száz éve, a világháborúk körül elkezdődött egy nagy háború a baktériumok ellen, amit egy kicsit túltoltunk. Az ipari mezőgazdasággal és a baktériumok elleni háborúnál valami félrement, de úgy érzem, hogy mostanában kezdünk visszakanyarodni egy sokkal fenntarthatóbb irányba. És én is szeretnék része lenni annak a mozgalomnak, ami segít visszavinni minket a természetes életmódunkba.

Harry Potter és a vízikefir

Másoderjesztés során kerülnek bele általában a gyümölcsök, a már kierjedt italba újra teszünk ilyenkor cukrot gyümölcs formájában. Az ízesítése miatt, és ezen a ponton lehet végtelen kreativitást belevinni a dologba. Zöldségekkel is tudunk másoderjeszteni, egész érdekes eredményekkel: például sütőtökkel a vízikefir szerintem olyasmi ízű, mint a sütőtöklé, amiről mindig olvashattunk a Harry Potterben. Sosem tudtam elképzelni, milyen, de megkóstoltam ezt, és úgy voltam vele, hogy valószínűleg ők is ilyet ittak.

Endorfin, dopamin, fermentálás

A fermentált italok készítése időt vesz igénybe, nem mondom azt, hogy csettintésre készen vannak, és nem is kell semmit csinálnunk. Foglalkozni kell velük, de számomra ez egy teljesen meditatív tevékenység. Ha az ember a két kezével dolgozik, az nagyon sok endorfint ad a szervezetének. Konkrétan boldoggá tesz, ráadásul gyors sikerélményt is ad, ami pedig dopamint termel. Tehát a fermentálás szerintem a mentális egészségre is nagyon jó hatással van, ugyanúgy, mint a kertészkedés vagy a főzés.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik