Della

Világos üzenetet küldtek a szavazók a hagyományos ellenzéki pártoknak, komoly ellenérzések vannak velük szemben a társadalomban, radikálisan újra kell gondolniuk a politikájukat – értékelte a vasárnapi választást Jávor Benedek, Budapest brüsszeli irodájának vezetője a Dellában.
Ma még nem becsülhető mértékű változást hoz a mesterséges intelligencia okozta technológiai váltás a munkaerőpiacon, illetve a társadalomban – állítja a Dellában Trautmann László egyetemi docens.
A volt jegybankelnök szerint születhet olyan eredmény a júniusi választáson, ami megrendítheti a kormányt, mert most nem érez elég erőt arra a kabinetben, hogy ura legyen a helyzetnek. Della podcast.
Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék korábbi elnökével nem a gazdaság állapotáról kezdtünk beszélni, hanem a felvételt megelőző napon végrehajtott merényletről, aminek célpontja a szlovák miniszterelnök volt. Nyilatkozónk ugyanis a miniszterelnök munkáját segítő, márciusban felállított Stratégiai Tanácsadó Testület tagja, ahol biztonságpolitikai témák is napirendre kerülnek.
Az élelmiszer-inflációt nem a kormányzati intézkedések, hanem a vásárlóerő csökkenése állította meg – mondta a Dellában Raskó György agrárvállalkozó, közgazdász.
Az uniós pénzek egy része végleg elzárva marad a magyar kormány előtt ebben a költségvetési ciklusban – állítja Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója.
A lehető legrosszabbkor jön a nyár eleji európai parlamenti választás és az ezzel járó tisztújítás, mert turbulens nemzetközi helyzetben veszti el érdemi cselekvőképességét hónapokra a közösség, pedig most lenne csak igazán szükség a gyors reagálóképességre – állítja Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Dellában.
Az EP-választásnak is van köze ahhoz, hogy a kormány csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek – ismerte el a Dellában az energiaügyi miniszter, akivel a „picike felárral” vett orosz gázról is beszélgettünk, valamint a benzinárakról, melyekről épp ma dönt a kormány
Az 50 ezer lakosnál nagyobb településeken lehet eredményes Magyar Péter pártja a júniusi önkormányzati választáson, e településméret fölött ugyanis többet számít a pártszimpátia – állítja Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Della podcast.
A Concorde Értékpapír Zrt. alapítóját nem érte meglepetésként, hogy a pénzügyi szorítás mellett az utóbbi időben belpolitikai nyomás alá is került az Orbán-kormány.
A klímaváltozás az északi félteke felső régiójában teremti meg a mezőgazdasági kultúra továbbélésének feltételeit – állítja Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ klímaügyi tanácsának alelnöke, aki szerint a változás még nem elkerülhetetlen, de az esély egyre csökken. Della podcast.
Az ország bizonyos részein már a járóbeteg-szakellátásban is várólisták alakulnak ki a közegészségügyben, ez pedig a magánszolgáltatók felé tereli a forgalmat – mondja Lancz Róbert a Della podcastban.
Nyárra elérjük a 6,5 százalékos alapkamatot, onnan viszont több hónapos szünet állhat be a kamatvágásokban, ami eltarthat jövő márciusig, az új jegybankelnök munkába állásáig – állítja Virovácz Péter a Dellában.
Magyarországon túlbecsülik a német politika szerepét a gazdaságban, a várakozásokkal szemben Berlin nem vállal fel közvetítő szerepet a magyar kormány és az itteni német cégek közötti vitákban – mondta Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs vezetője.
Az idei lehet az első év, amikor a külföldi filmek magyarországi gyártási költsége elérheti az egymilliárd dollárt – állítja Radnai Károly. A produkciók 30 százalékos állami támogatására félretett 70 milliárd forint viszont az idén kevésnek bizonyulhat.
Azért nem vesznek fel hitelt a vállalkozások, mert nem látják biztosítottnak a jövőt. Ha nincs mire alapozni a beruházási, fejlesztési terveket, akkor alacsony kamat mellett sem fogják felvenni a hitelt – ezt állítja Perlusz László, a VOSZ főtitkára. Della podcast.
Egyúttal azt javasolták, hogy a tanúként szereplő dolgozókat online hallgassák ki, mert egy percig sem tudják nélkülözni őket a boltokban. Neubauer Katalin a Dellában.
A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke súlyos problémának nevezte, hogy szeptembertől megszűnik a kötelező egészségügyi szűrés a munkahelyeken.
Magasabb lehet a 2023-as hiány a vártnál, mondja a Dellában a befektetési alapkezelő, aki nem érti, mi az irány az Orbán-kormány uniós politikájában, mert a nyereség oldalon semmi nem jelentkezik a dacosság hozadékaként, a veszteség oldalán viszont ott van évi több száz milliárd forint, amit a bizalom meggyengülése miatt kell kifizetnie Magyarországnak.
Éles lőfegyver, félmilliárd forint készpénz – néhány azon tárgyi bizonyítékok közül, amelyeket az MNB felügyeleti munkatársai az elmúlt években találtak helyszíni ellenőrzéseik során az engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végző vállalkozásoknál.
A kormány nem fog visszakozni Paks II megépítéséből, a beruházás halad, a jelenlegi ütemterv mellett tartható a 2032-es indulás – jelenti ki a Dellában az energetikai szakértő.
Az MNB-vel folytatott jogvita részeként befejezte működését a több száz milliárd forintosra becsült bizalmi vagyonkezelői szegmens piacvezető társasága, a Primus Trust Zrt. „Nem haragszunk a jegybankra, de közigazgatási pert indítottunk” – mondta a Dellában B. Szabó Gábor társtulajdonos-igazgató.
Sötét képet festett az előttünk álló évről a jobboldali közgazdász, aki szerint az egyoldalú, az egyensúlyi követelményeket figyelmen kívül hagyó, kizárólag a gazdasági növekedésre alapozó Nagy Márton-féle gazdaságpolitika akár 10 százalékos inflációval, magas szinten beragadó költségvetési hiánnyal és elszálló államadóssággal fenyeget.
A vidéket célzó új, családos lakástámogatási programok hatására is emelkedhetnek az idén a kisebb településeken megvételre kínált ingatlanok árai, ez 380–400 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelenthet – mondja a Dellában Balogh László ingatlanpiaci szakértő.
Olvasói sztorik