Nincs rá szó

Egy gyermeket elveszteni abnormális dolog, nincs is szavunk rá

Mit tehet egy szülő, ha a gyereke üvölt a fejfájástól, és azt kiabálja neki, hogy „anya, téged utállak a legjobban”? És milyen közhelyek miatt lehetetlen másokkal beszélni a gyermekhalálról? Nincs rá szó podcast.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„Mondta egyszer a férjemnek, hogy itt lenne az ideje, hogy odaadjuk neki az ajándékát. Októberben van a szülinapja, és ez májusban volt.”

Az emberek nagy többségének közös élménye, hogy elveszítik szüleiket. Ha a gyereküket: az egy abnormális dolog, nincs is szavunk rá. A legbizarrabb, legkétségbeejtőbb és legiszonytatóbb élethelyzet ez Esztervári Adrienn szerint is, akinek tízéves fia, Tomi 2015 júniusában halt meg agydaganatban.

Hogy változik meg az élet, hogyan sötétül be minden egy diagnózis hatására? Mit tehet egy szülő, ha a gyereke üvölt a fejfájástól, és azt kiabálja neki, hogy „anya, téged utállak a legjobban”? Hogyan dönt úgy egy család, hogy feladja a kórházi küzdelmeket és megpróbálja teljessé tenni a gyerek utolsó heteit? Miként működik az élményterápia, az élet koncentrált és véges idejű bearanyozása? És lehet-e hinni ezek után?

Beszélünk a további „lehet, kell, szabad” kérdésekről is: vállal-e a szülőpár egy újabb gyereket mindezekután? És hogyan éli túl – ha egyáltalán – a párkapcsolat a betegség és veszteség hullámhegyeit? Lehetnek-e boldogok? Szó lesz a gyermeküket elvesztők ünnepnapjainak pokláról, és az izoláltságról a hétköznapi életben: Adrienn szerint az az egyik legnehebb dolog az ilyen szülők helyzetében, hogy nem lehet beszélni róla, mert a reakciók nem a részvétről, az együttérzésről tanúskodnak, hanem berögzült, tapasztalatmentes közhelyekről.

„Mi szülők, akik egymással maradtunk, folyamatosan a veszteségünket látjuk. Ebben nem erősödünk meg. Nincs tanulság és nincs hepiend. És mindig tudjuk, hogy régen jobb volt, mint most.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik