Első kézből

Elvben csak az eddigi vállalások és mérföldkövek hangsúlyos betartatásáról van szó az uniós pénzek érkezéséért cserébe, pletykák szintjén az is felmerül, hogy az eljövendő hetekben még új magyar témák is Európa vezetőinek asztalára kerülhetnek. Első kézből podcast.
A lakosság felé befagyasztott csatlakozási lehetőségek, az ipari felhasználók esetében ellentmondásos szabályozás, a naperőműveknél másfél éve húzódó halasztgatás: ezek jellemzik az energiaválság közepén a kormányzati hozzáállást. Első kézből podcast.
Munkatársunk a helyszínen figyelte, ahogy elmarad a nagy republikánus – azon belül a Trump-párti – áttörés, és közben nem a honvágy miatt jutott eszébe Magyarország. Első kézből podcast.
Nyomott áron eladta az állam a Nadap-széli hotelt egy volt belügyi vezetőnek, egy másikon keresztül háromszor annyi pénzt dobott utána, hogy teniszpályás-wellnesses vadászközponttá építhessék át. A nadapiak közben alighanem búcsúzhatnak az erdőtől, amely a vadászok terepe lesz. Első kézből podcast.
A lakásépítő cégeknek alighanem mentőövet dob majd a kormány, az állami beruházásokban érdekelt építőcégek kénytelenek az Európai Unióban bízni, míg az építőipar derékhadát adó mikrovállalkozókat tisztítótűz fenyegeti. Első kézből podcast.
Sok múlik azon, kik és mennyire motiváltan dolgoznak majd az uniós pénzekre ügyelni hivatott új szervezetben. Első kézből podcast.
Milyen kérdéseket vet fel, hogy az ellenzéki kampány költségeinek több mint felét külföldről állták, és nem tudni, kicsoda? Hol ér össze az amerikai Demokrata Párt története a magyar ellenzékével? Első kézből podcast.
Mi ez a rekordméretű akkumulátorgyár, ami Debrecen mellé épül, mit hoz nekünk, mit vihet el, és ki fog benne dolgozni?
Dehogy – változásokat viszont szeretne. Akkor miért nem az Európai Ügyészséget erőltetik? És van-e bármi következménye az aktuális magyar demokráciajelentésnek? Első kézből podcast.
Így lett a prosperáló önkormányzati tulajdon az Opus-birodalom része a tehetetlen polgármester szeme láttára. Első kézből podcast.
Különleges volt az idei aszály, vagy ez az új normális? Melyik magyar megyét kellene feláldozni, hogy stabilabban legyen csapadék? És hova költözzön, aki élhető időjárást akar? Klímamegfejtések szakértővel az Első kézből podcastban.
A levelezés ugyanis a legnagyobb titokban zajlik, mint azt az Első kézből podcastban kitárgyaljuk, az érkezni látszó olasz jobboldali triumvirátussal és Biden szintén szupertitkos klímavédelmi húzásával együtt.
A gáz forrásától a hazai áramtérképen át egészen odáig jutunk, hogy ha lenne magyar energiastratégia, lehet, hogy nem egy nyár alatt kéne mindenkinek lemenekülnie a gázról. Első kézből podcast.
És ha igen, összeköti-e ezt a beszorult EU-s pénzekre ácsingózó Magyarország által tett ígéretekkel arról, hogy nem csinálunk ilyet? Első kézből podcast.
Az Első kézből podcastban Balásy Zsolt elemző vendégszerepel, hogy elmondja, miért nem omlik össze majd a magyar gazdaság, és közben belengesse az 500 forintos eurót.
Megtermékenyítette, de a szomorú nemzetközi döntéstől függetlenül is jórészt odahagyta már a magyarországi sorozatgyártást az HBO, miközben más globális szereplők is éppen világszerte féket tesznek az eddig korlátlan költéseikre. Milyen helyi tartalom maradhat így a végén a magyar nézőknek és alkotóknak? Első kézből podcast.
Két téma az USA-ból, ami nem csak az őszi félidős választásokig, de a 2024-es elnökválasztásig is meghatározó maradhat. Első kézből podcast.
Mit és miért vétózott meg Magyarország a héten az EU-ban, és meddig teheti meg? Az Első kézbőlben a nagy techvállalatoktól Bosznia EU-tagjelöltségéig cikázunk a válaszokért.
Egy múlt heti szavazáson ugyan elbuktak az Európai Bizottság ambiciózus klímacéljai, de az optimista szemlélők szerint csak átmenetiek az akadályok a szénvám, a teljes körű kibocsátás-kvóta, a panelházakat szigetelő klímavédelmi alap és a kizárólag elektromos autók előtt.
Az Első kézből podcastban elmerülünk a brit belpolitikában, hogy a végére egy óriási traktorig jussunk.
Kiírás nélkül, jelentkezéses alapon osztott támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség bennfenteseknek, és amióta pereltünk az ügyben, azt is tudjuk, hogyan döntöttek ezekről: a vezérigazgató egymaga. De vajon valóban múlt időről beszélünk? Első kézből podcast.
Két kritikát is írtunk már a nagy port kavart HBO-sorozatról, ezek szerzőivel most podcastban is szétszedjük, mi stimmel és mi lehetett volna jobb A besúgó univerzumában, és mi az, amiről biztosan nem a készítők tehetnek.
Az orosz invázió lehetséges végkimeneteleiről, Putyin sokatmondóan keveset mondó beszédéről, Von der Leyen budapesti látogatásáról és Orbán embargóhoz való hozzáállásáról beszélgetünk ezen a héten az Első kézből podcastban.
A Pénzügyminisztériumban kormánytanácsosi, a Miniszterelnökségen főosztályvezetői szintig ért azoknak a hivatalnokoknak a hálója, akik 1 százalékos (de néha nagyobb) sápért cserébe egyengették el EU-s pályázatok útját. Első kézből podcast a nyomozásról.