Filéző

Az olcsó kerti grillen is lehet jókat sütni, csak nagyobb tudás kell hozzá

A Filéző podcast vendége Stoller Márton BBQ és grillmester, az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall vezetője volt, aki többek között elmesélte, milyen kacskaringós út vezetett a kultúrantropológia szaktól a vendéglátásig. De vajon mi köze mindehhez a babzsákoknak? Tényleg felhígult a hazai grillkultúra? És miért érzi otthon magát a Kaukázusban?

Mikor van a szezon? Mindig!

Manapság már nincs kifejezetten grillszezon. Vannak már olyan technikák, sütők, amik egész évben használhatók. Ezért én nem szabnám meg, mikor van szezon, inkább azt mondom, hogy mindig mást lehet föltenni a grillre.

A lelkesedés már megvan

A grillel kapcsolatban a lelkesedés erős, a tudás meg majd csak megérkezik mellé. A felhígulást én is érzem. De egyébként Magyarországon majdnem mindennel hasonlóan zajlik. Van egy jó ötlet, ami nem feltétlenül a mi kultúránk része – mert nem mondhatjuk el azért, hogy egy igazán nagy grillező nemzet lennénk –, de a gyerekkori szalonnasütésekhez visszakanyarodni mindenkinek kedves élmény. Szerintem az egész ennek a kiteljesedése a továbbiakban.

Inkább a grill

Ha BBQ és grill közül kellene választani, ma már inkább a grillt mondanám. Ez valószínűleg azért van, mert van valami kaukázusi lövésem. Nem tudom, mi. Lehet, hogy egy előző élet vagy valami más, de a Fekete-tenger környéke, illetve a Kaukázus nagyon fekszik nekem, mind ízvilágban, mind hangulatban. És ott a füst, a grillezés és a szabadtéri sütés azért nagyon megy.

Só, bors, faszén

Ebben az egész műfajban a hőmenedzsmenten múlik minden. Erre ráépülve tudunk aztán játszani az ízekkel, amiben a faszén ugyanolyan fűszernek számít, mint a só és a bors. A faszén minősége attól függ, milyen fából van, milyen a hőleadása. Van, amelyikkel hiába pakolod tele a grillsütőt, akkor se tud 200 foknál többet. De az igazi szakértelem, hogyan tudsz bánni magával a hővel.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik