Filéző

Magyarországra is begyűrűzött a kombucházás újhulláma

A Filéző podcast vendége Pesti Richárd élelmiszermérnök, a Steap Tea Kombucha megalkotója volt, akivel arról is beszéltünk, hogyan készül és mitől népszerű ez a több ezer éves múltra visszatekintő fermentált ital, miben különbözik az újhullámos kombucha a húsz évvel ezelőttitől, és bizonyíthatóan vannak-e jótékony hatásai az egészségre.

Na, de mi is az a kombucha?

A kombuchának sokfajta definíciója létezik. A saját megfogalmazásunkban úgy mondanánk, hogy a kombucha egy fermentált teaalapú szóda. A fermentáltság annyit tesz, hogy a termék különféle mikrobákat tartalmaz. A kombucha esetében ezen egy specifikus kultúrát élesztünk, amit a kombuchás fórumokon SCOBY-ként ismerünk. (…) Aki egyszer kóstolt már kombuchát, egész biztosan emlékszik rá. Nagyon nagyon különleges ízt hoz létre ez a speciális mikrobaközösség.

Egyértelmű választás volt

A fermentálás teljes palettáját bejártam: a házi sörkészítéstől kezdve a különböző cidereken át kovászig – minden megfordult otthon, amikor a karantén idején el kellett foglalni magamat valamivel a lakásban. A kombuchára azért esett végül a választásom, mert különösen jól tudtam kapcsolódni az alapanyaghoz, a teához, amit nagyon szeretek. Így ez egy egész egyértelmű választás volt, hogy a kombuchával szeretnék foglalkozni.

Gyógyszer helyett üdítő

A kombucha nem egy újkeletű dolog, itthon is volt már 2000 környékén egy kombucha boom. A szemléletváltás abban mutatkozik meg, hogyha valakit megkérdezünk, akit anno az édesanyja, nagymamája az otthoni kombuchájával kínált húsz évvel ezelőtt, akkor mindenki arról számol be, hogy egy nagyon erőteljes, savas, gyógyszer jellegű terméket kapott. A mostani időszakban ez úgy alakult át, hogy fontos lett: a kombucházás jó élmény legyen.

Újhullám Amerika felől

A kombucha újhulláma leginkább az Amerikai Egyesült Államokból indult. Ott nagyjából a 2010-es évek környékén jött egy nagy kombucha boom, amelyet követően elkezdett az egész piac kialakulni és tovább nőni. Ez a hullám terjedt tovább először Nagy-Britanniára, majd jött Dánia, Hollandia, Németország, és most már, úgy gondolom, Magyarországra is begyűrűzött ez a trend.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik