Filéző

A zéró tolerancia csak az egyik oka, hogy nálunk is terjednek az alkoholmentesített borok

A Filéző podcast vendége Evans Victoria magyar sommelier bajnok volt, akivel egyszer már beszélgettünk a borokról, egy ideje viszont már nagy figyelmet szentel az alkoholmentesített boroknak. De mi különbözteti meg ezeket a szőlőlétől? Kinek készülnek egyáltalán? És hogyan fogadja az új trendet a magyar borásztársadalom?

Senki nem marad ki a koccintásból

Magyarországon hivatalosan nyolcszázezer–egymillió diabétesszel élő ember van, de emellé van még körülbelül ugyanennyi prediabétesz fázisban lévő és inzulinrezisztens páciens. (…) Bármennyire is szeretnénk tehát azt, hogy a magyar borfogyasztást támogassuk, van egy több mint egymillió főt számító piac, amelynek teljesen mindegy, milyen bormarketinggel érvelne bárki, nem fogyaszthatnak alkoholt. A családi eseményeken vagy más élethelyzetekben számukra is jó megoldás az alkoholmentesített bor. Hiszen, ha te vagy az egyetlen a társaságban, aki nem ihat, könnyen kizárva érezheted magad. (…) Viszont oda kell figyelni, hogyha valakinek cukorproblémája van, nem az összes alkoholmentesített bor megfelelő a számára. Ezek a termékek az üdítő kategóriába tartoznak, és a hátsó címkén mindig megjelenítik, hogy mennyi a cukortartalom és a kalóriatartalom. Ha tehát bárki szeretne ilyen borokat vásárolni, és van esetleg szénhidrátanyagcsere-zavara, akkor muszáj megtennie saját magáért ezt a dolgot, hogy megfordítja a palackot, és megnézi, hol áll a cukortartalom.

Nem mind szőlőlé

Fontos, hogy meg kell különböztetni az alkoholmentes és az alkoholmentesített borokat. (…) Előbbi nem ment át az alkoholos erjedés folyamatán, ergo a szőlőben lévő különböző cukrok nem erjedtek ki, tehát egy olyan italról van szó, ami az adott szőlőfajta jellegét nem hordozza sem illatban, sem ízben. Cserében a cukortartalma pontosan annyira magas, mint egy szőlőlének. Ezt azért fontos megemlíteni, mert ezek a termékek a legcsekélyebb mértékben sem hasonlítanak a borokra. Csak akkor tud valamennyire is hasonlítani a borra, ha az alkoholos erjedés megtörténik, és akkor már alkoholmentesített borokról beszélünk.

Kevesebbet iszik a világ

Nemcsak a borok fogyasztása esett vissza világszinten, hanem az alkoholos párlatok fogyasztása is. Az előrejelzések szerint 2040-ig csak és kizárólag az alkoholmentes és alkoholmentesített italok piaca tarthat számot térnyerésre. Az emberek tehát egyre kevesebb alkoholt isznak, aminek rengeteg különböző oka és aspektusa van. Ezzel a helyzettel foglalkozni kell. Magyarországon pedig különösen, mert a zéró tolerancia miatt még egy-egy pohár pezsgő vagy bor sem feltétlenül fér bele mondjuk egy üzleti ebédbe.

Marhaságnak tartották

Amikor elkezdtem nyíltan foglalkozni az alkoholmentesített borokkal, szinte minden sommelier kolléga azt mondta, hogy ez marhaság. Utána eltelt pár hónap, elkezdett dolgozni egy-egy jó étterem egy-egy jó alkoholmentesített borunkkal, és ez elindított egy olyan folyamatot, hogy akkor már a másik sommelier is érdeklődött a téma iránt, most pedig már egyre több helyen elérhető. Én azt prognosztizálom, hogy 2024 végére minden bisztró és afölötti vendéglátó helyen kell lennie az itallapból egy alkoholmentes verziónak is.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik