Filéző

Fördős Zé: Az emberek sokkal hétköznapibb kajákra vágynak, mint azt magukról híresztelik

A Filéző vendége Fördős Zé volt, akivel arról beszélgettünk, hogyan alakultak át – és hogyan alakítottak át minket – a főzőműsorok az elmúlt tíz évben. De vajon a YouTube-on vagy a tévében mozog-e otthonosabban? Miből érzi, hogy öregszik? Tervez-e saját éttermet nyitni? És a töltött káposzta receptje izgatja-e jobban, vagy az, hogyan lehet ebből pénzt csinálni?

Már nem menő

Tíz–tizenöt éve egy csávó simán benyomhatta menő dumaként a randiján, hogy még egy tojásrántottát sem tud megcsinálni. Szerintem ma már ez nem menő. Arról nem beszélve, hogyha te egy tojásrántottát sem tudsz megcsinálni, az azért is kellemetlen – legfőképpen számodra –, mert akkor te ezek szerint azon a kényszerpályán mozogsz, hogy számodra állandóan főzni kell. Vagy a párodnak, vagy mindennap be kell ülnöd valahova, vagy egyszerűen szar kajákat fogsz enni. Ennél sokkal jobb verzió, hogy azt a táplálkozási stílust és módot, amit szeretek, vagy ami szükséges, mert esetleg érzékenységem van, azt én otthon meg tudom magamnak oldani.

Ne töröljük el a múltat

Akinek van kedve megújítani a klasszikus magyar ételeket, annak hajrá, csinálja, biztos nagyon klassz dolgokat lehet belőle kihozni. De ne démonizáljuk azt a vonalat se, ha valaki nem szeretné megújítani, csak vinné tovább azt az örökséget, amit az anyukájától és a nagymamájától látott. Szerintem nincs szüksége a magyar gasztronómiának arra, hogy úgy újuljon meg, hogy közben kitöröljük a régi dolgokat.

Milyen recepteket kattint a magyar?

Inkább itt van a megfejtés: nem is az számít, hogy magyar, olasz, mexikói, spanyol vagy kínai, hanem az, hogy az egyszerű, gyorsan összerakható, hétköznapi ízeket keresik az emberek. Az elmúlt tíz évben ebben nem nagyon láttam változást. Az emberek sokkal hétköznapibb kajákat keresnek, mint azt egyébként magukról híresztelik.

Töltött káposzta – plusz pénz

Rólam az a kép alakult ki, hogy a csávó, aki él-hal a főzésért. És egyébként tényleg nagyon szeretek főzni, de amikor önkifejezésről van szó, vagy arról, hogy mik azok a drive-ok, amik engem napi szinten hajtanak, akkor azt mondom: legfőképpen az hajt, hogy ebből pénzt lehessen csinálni. Lehet, hogy most sok mindenki a szívéhez kap, és azt mondja: »Zé, csalódtam benned, én azt hittem, hogy te őszintén a töltött káposztára vagy rákattanva!« Nagyon szeretem a töltött káposztát, a magyar konyhát és a gasztronómiát általában, de engem az izgat, hogyan lehet a gasztronómia iránti érdeklődést médiafelületre úgy átvinni, hogy ebből legyen pénz.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik