Ziccer

Hiánypótló, ráadásul magyar szerzők tollával írt futballkönyv kerül a boltok kínálatába.
A Ziccer podcastunkban egészen Portugáliáig, Braga városáig utaztunk, ahol Pap Marcelo jelenleg a helyi elitcsapat, az SC Braga B csapatának elemzőjeként dolgozik.
A 2024-as labdarúgó Európa-bajnokság sorsolása kapcsán a Ziccerben Laczkó Zsolt, a magyar labdarúgó-válogatott másodedzője és Szabó Gergő, a nemzeti tizenegy sajtófőnöke ad betekintést Marco Rossi és csapatának munkájába.
Ugyan semmire sem vitte a focipályán, mert „ügyetlen, és lassú” volt, mégis beteljesítette gyermekkori álmát: jelenleg a negyedrészt Zlatan Ibrahimovic tulajdonában lévő Hammarby kispadján ül hétvégente, ahol taktikai elemzőként és fejlesztő edzőként segíti a vezetőedző munkáját.
Hova jutott a magyar válogatott a sötét középkortól? Hogyan lett sikerorientált az attitűd? Ki veheti át Szalai Ádám helyét? Van-e ennél feljebb Marco Rossinak? Törvényszerű a visszaesés? Ezekről beszélgettünk a Ziccerben.
Fehér Péter neve szinte teljesen ismeretlen a magyar futballban, holott éveken át együtt dolgozott a dán labdarúgó-válogatottat 2021-ben Eb-elődöntőbe, majd tükörsima vb-részvételhez segítő dán szövetségi kapitánnyal, Kasper Hjulmanddal. Vele beszélgettünk a Ziccerben.
A Juventus jelene finoman fogalmazva sem rózsás. Gyenge bajnoki rajt mellett két vereség a BL-ben, mindez azzal a Massimiliano Allegrivel, aki 2014-2019 közötti első korszaka alatt hat bajnoki címet nyert zsinórban, kétszer is BL-döntőbe vezette a Zebrákat, ám a 2021-es újabb szerepvállalása óta nem leli azt a vezérfonalat, amely visszavezetheti a klubot nemhogy az európai, de legalább az olasz elitbe.
Hogy jutott odáig az Újpest, hogy a legnagyobb riválisa hazai pályán mért rá történelmi verést? Ezt jártuk körbe a legutóbbi Ziccerben.
Kisebbfajta szenzációt jelentett a nyáron, hogy Balogh Tamás a Mol Fehérvár FC-től a Premier League-ben szereplő Brentfordhoz szerződött és kelet-európai vezető tanácsadóként segíti a klubot. Vele beszélgettünk a magyarok külföldön-sorozatunk legújabb adásában.
A Ziccer „külföldön dolgozó magyar futballszakemberek” sorozatának harmadik epizódjában Czuczi Mátyással, a belga első osztályban szereplő Eupen másodedzőjével beszélgettünk.
A BL-kiesés tanulsága, hogy a Qarabag felért, a Fradi felugrott erre a szintre, és a kettő közt nagy a különbség. Ziccer.
Turi Gézát, a Zalaegerszeggel 2001-ben bajnoki címet szerző kapust 32 évesen itthon már túl öregnek találták, így elismerésre méltó NB I-es futballkarrierrel a háta mögött 2006-ban elfogadta egy feröeri klub ajánlatát. A Ziccerben az ott töltött 16 évéről beszélt nekünk.
A Puskás Akadémia kivételével három magyar futballcsapat továbbjutott az európai ligák harmadik selejtezőkörébe, azaz volt miről beszélgetni a Ziccerben.
A Fradi-Slovan után indulatos viták alapját képezte, hogy az egyetlen magyarral, Dibusz Dénessel a kapuban felálló Fradi légiósai nem tudták átérezni a mérkőzés valós súlyát. Vajon tényleg ez történt? Podcast.
Vissza-visszatérő sorozatba kezd a Ziccer: olyan magyar futballszakembereket mutatunk be, akik jelentősebb futballmúlt nélkül küzdötték fel magukat olyan szintre, hogy külföldön vált piacképessé a tudásuk. Első vendégünk Militár Iván.
Ádám Martin a Holdról is jól látható mennyiségű gólt termelt az NB I-ben, és a válogatottban pont Anglia ellen mutatta meg, felveszi a versenyt a legjobbakkal is. Bár kereslet is lenne iránta, mégsem teljesülhet az álma, nem igazolhat angol bajnokságba. De vajon miért nem?
Ugyan csak július elsején indul a nemzetközi átigazolási szezon, mégis több jelentős üzletet nyélbe ütöttek már az európai futballpiacon, ráadásul fittyet hányva erre a hivatalos dátumra, egy kivételével ezeket már be is jelentették a topklubok. Erről beszélgettünk a legutóbbi Ziccerben.
Az angolverés eufóriája után pár nappal kicsit lehiggadva, a realitás talaján maradva beszéljük át, mi is történt a magyar válogatottal a Nemzetek Ligája júniusi mérkőzésein.
Az MLSZ a 2022-es bajnokságtól újra bevezet egy, a közvélemény számára fiatalszabályként megismert támogatási rendszert. A Ziccerben erről beszélgettünk Barczi Róberttel, az MLSZ, valamint Nagy Miklóssal, a Vasas FC sportigazgatójával.
A Bajnokok Ligája idei döntője óta eltelt napok éppen elegendőek voltak arra, hogy kellőképpen leülepedjen az élmény, mindenki megfelelő távolságtartással tudja értékelni, magyarázni azt, hogy a kevésbé esélyesnek tartott Real Madrid minek köszönhetően tudta mégis legyőzni a PSG-t, a Chelsea-t, a Manchester Cityt és végül a fináléban a Liverpoolt.
Az AS Roma 1-0-ra legyőzte a Feyenoordot a Konferencia Liga döntőjében. Nemcsak a klub írt történelmet azzal, hogy az új sorozat első bajnoka lett, hanem José Mourinho is, aki a futballtörténelem első edzőjeként a jelenlegi mindhárom UEFA-serleget begyűjtötte már legalább egyszer.
Erling Haaland tematizálta a nemzetközi sportsajtót a héten azzal, hogy aláírt a Manchester Cityhez.
A Ferencváros zsinórban negyedszer végzett az OTP Bank Liga élén. De tényleg csak a nagyobb költségvetésnek köszönhető, hogy ekkora különbség alakult ki a Fradi és a többi NB I-es csapat között?