Tangó és Kes

A háztartási tüzelőolajjal már a Kádár-rendszerben is sokan visszaéltek. A Tangó és Kes legújabb adásában felidézzük az olajszármazékokhoz kapcsolódó, rendszerváltozás előtti gazdasági bűncselekmények teljes körét.
A Tangó és Kes legújabb adásában Barak Dáviddal idézzük fel a dunaszerdahelyi maffiához köthető egyik legizgalmasabb bűntényt. Épp húsz évvel ezelőtt lopták el a rosszfiúk F. Tibor vállalkozó 30 millió koronáját egy helyi bank széfjéből. Az igazi fordulat a pénz megszerzése után következett.
A Tangó és Kes előző adásában felidéztük, hogyan buktatta le saját magát 1981-ben a hírhedt Gida és Buksi. Ezúttal arról lesz szó, hogy a letartóztatásba került Kecskeméti Sándort többször is egy ambiciózus, pályája elején járó rendőrfőhadnagy hallgatta ki: Pintér Sándor. A bűnöző emberére akadt benne.
A Tangó és Kes legújabb adásában felidézzük a hírhedt Gida és Buksi lebukásának hiteles történetét. A Kádár-kori szervezett bűnözés egyik legismertebb betörőpárosa nem akármilyen körülmények között került rendőrkézre, elöljáróban csak annyit árulnánk el, hogy aki vékony nejlonszatyorban próbál értékes porcelánokat lopni, könnyen pórul járhat.
A Tangó és Kes mai adásában felidézünk egy negyven évvel ezelőtti bűnügyet: a békéscsabai cigánysoron élő Sajtos Pált és családját egy levélben megfenyegették, hogyha nem fizetnek ki egymillió forintot, akkor kivégzik az egész rokonságot. Amikor kiderült, hogy ki az elkövető, mindenki ledöbbent.
A Tangó és Kes legújabb adásában folytatjuk a beszélgetést Topor Tündével, akivel továbbra is a műtárgyak és a bűnelkövetés kapcsolatának újdonságait boncolgatjuk. Arról is szót ejtünk, hogy megrendelőként olykor mi magunk vagyunk azok, akik teret engedünk a műkincslopásoknak.
A Tangó és Kes mai adásában Topor Tünde művészettörténésszel beszélget a podcast kriminológus házigazdája. A beszélgetésből egyebek mellett az is kiderül, hogy a bűnözőkre vonatkozó adatbázisok több szempontból is hasonlítanak a kiállítások, illetve a tematikus gyűjtemények műtárgyleírásaira.
A Tangó és Kes legújabb adásában a parameter.sk főszerkesztőjével, Barak Dáviddal elevenítjük fel az 1999-es Döcher-gyilkosságot és a dunaszerdahelyi mészárlást annak apropóján, hogy a rendőrség bejelentette: 24 éves nyomozással végül sikerrel göngyölítették fel a két ügyet.
A Tangó és Kes legújabb adásában a ferencvárosi utcagyerekből autótolvajjá avanzsált Jenő utolsó napját idézzük fel. Pontosabban azt a napot, amikor utoljára látták őt életben, mivel hivatalosan máig eltűntként tartják nyilván, húsz éve nem került elő.
A szocialista korszak végén a használtcikk-piacon zsidó árusok irányítottak, akik közé helyet követelt magának néhány cigány kereskedő is. Tangó és Kes podcast.
A Tangó és Kes legújabb adásában egy máig megoldatlan bűnüggyel, az egyik legrejtélyesebb európai sorozatgyilkossággal, a firenzei rém esetével foglalkozunk. Ezúttal nem egy szövevényes bűnügy megoldását mutatjuk be, hanem a szerteágazó nyomozás balfogásait. És persze Hannibal Lecter is szóba kerül.
A Tangó és Kes legújabb adásában Szumega József nyugalmazott rendőrnyomozóval beszélgetünk. Számos izgalmas esete közül kiemeljük, amikor egy betöréses lopás felderítése közben sikerült elfognia Hekus Döncit, akiről a nyomozás során derült ki: nemcsak betörő, de rendőrgyilkos is.
A Tangó és Kes új adásában Finy Petra regényíróval arról beszélgetünk, miért is imádják fogyasztani, sőt, újabban készíteni is a true crime típusú podcastokat női szerzők. Szóba kerül az is, hogyan faragnak hősöket a doku- és játékfilmsorozatok elvetemült gyilkosokból, és ennek milyen veszélyei vannak.
A Tangó és Kes új adásában ismét sepsiszentgyörgyi fiatalokkal foglalkozunk, akik már kamaszként is kiszolgáltatott férfivá váltak. Elbeszéléseikből kiderül: ugyan folyamatosan kísérletet tesznek arra, hogy kilépjenek a transzgenerációs traumáik közül, ám ehhez a többségi társadalomtól alig kapnak segítséget.
A Tangó és Kes csapata beült egy lakókocsiba, és Székelyföldre indult, hogy feltérképezze az ottani bűnelkövetői köröket.
A Tangó és Kes új adásában az előző héten ismertetett Időjárőr projekt helyszíneiről mutatunk be két, önmagát felvállaló, büntetett előéletű embert. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják ők saját magukat.
A Tangó és Kes ezúttal Sepsiszentgyörgyön járt – Sugár János képzőművésszel arról beszélgettünk, hogyan lehet érvényesen megszólítani kiszolgáltatott, kriminális előéletű embereket. Mint elhangzott, a prostitúciós tematikájú adásokban a túlzottan személyes kérdések feltétele helyett a megismerés a fő cél.
A Tangó és Kes új adásában az egykori – jórészt műtárgycsempészéssel és festményhamisítással foglalkozó – orgazdát, becenevén Pökit kérdeztük arról, milyen trükkök bevetésével tudott a második világháború utáni Magyarországon milliókkal rendelkező, nagypályás maffiózóvá válni.
A bűncselekmény áldozatául esett céget sokszor nem a rendőrséghez, hanem magánnyomozó irodákhoz fordulnak. Tangó és Kes.
A Tangó és Kes új adásában a Ferenc- és Józsefvárosban tevékenykedő csibészek alakját elevenítjük fel, akik 1956 októberében először a könnyű pénzszerzés lehetőségét látták meg a felfordulásban, aztán hazafiakká válva mártírjai lettek a XX. századi Magyarországnak.
Egy Törökországban nevelkedett, de részben magyar származású futtató hétköznapjait ismerjük meg a Tangó és Kes prostitúcióról szóló sorozatának legújabb részében.
A Tangó és Kes prostituáltakkal foglalkozó sorozatának második részében egy budai elitkerületbe született nő életútját követjük végig. Elmeséli, hogy a vendéglátás és a rendszerváltás után kiszélesedő szolgáltató szektor különféle munkaköreiben próbálkozva hogyan jutott el addig, hogy végül a testéből élt meg.
„Mindegyikőtöké vagyok egy kicsit és egyikőtökét se” – mondta a Tangó és Kes prostitúcióról szóló sorozatának első adásában egy örömlány, aki úgy döntött, szakít eddigi életformájával.
A Tangó és Kesben ezúttal egy női bűnözővel beszélgetünk, aki korábban jobbára néma őrként vagy éber védelmezőként vett részt betörésekben. A Keksz álnevet választó asszonnyal készült interjúból kiderül, milyen speciális kriminális hatások érnek ma egy női elkövetőt Magyarországon.