Filéző

Máris jobban ízlik a főzelék, ha egytálételnek nevezzük

A Filéző podcast eheti vendége Szatmári Ferenc, vagy – ahogy a gasztroszcénában ismerik – Főzelékes Feri, aki nevének megfelelően küldetésének tartja, hogy a főzelékekkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat megcáfolja. Ennek újabb állomásaként november elején megnyílt saját főzelékbárja, a Hippeace, ennek kapcsán beszélgettünk vele címkézésről, hazai superfoodokról és a minden hűtőben fellelhető fél fej káposztáról.

Nem főzelék, hanem egytálétel

Egy fiatal srác odajött, és feszengve mondta, hogy Feri, ne haragudj, de én nem szeretem a főzeléket. Még ő érezte magát rosszul. Mondtam neki, hogy én nem erőltetem rád, de ne úgy gondolj erre, mint egy főzelék, hanem, mint egytálétel. Annyira ízlett neki, hogy belapátolta. Ezek apró sikerek, és én ebben bízom, hogy gyere majd el hozzám, nézelődj, adok kóstolót, ismerkedj meg vele, és utána eldöntöd, hogy akarod-e vagy sem.

Az Instagramról vissza a kondér mellé

Muszáj volt hozni egy döntést: a televízió maradt, a tartalomgyártást viszont apránként kiengedtem a kezemből, elváltak az útjaink. Hála istennek azóta újra beállok a konyhámba, szeretek főzni, örömet okoz, emiatt is érzem azt, hogy most pont jókor, jó időben, jó helyen vagyok, örömmel fogok odaállni kondérok mellé és újra főzni. Nemcsak azt fogom érezni, hogy pénz, pénz, pénz, hanem az őszinte lelkesedést, mert szerintem nagyon fontos, hogy mindez ne váljon motorikus robotmunkává.

Minek a chia mag, ha van hazai superfoodunk?

Nem vagyok híve az avokádónak, a quinoának, a chia magnak és még lehetne sorolni ezeket a trendi cuccokat, inkább próbálom ezt is a hazai közegben megtartani: köles, hajdina, alternatívaként fog megjelenni például a kendermag vagy az amarant. Ebbe az irányba szeretném elvinni mindezt, tudatosan edukálni és hozzászoktatni az embereket, hogy van nekünk is superfoodunk, nem kell chia mag meg quinoa.

Ha címkézel, nem tudsz mindenkinek főzni

Nem fogom címkézni, hogy vegán, vegetariánus vagy mentes hely. Az a tapasztalás, hogy amint valamire felraksz egy címkét, onnantól fogva, aki nem érintett benne, az nem érzi magát megszólítva.

Alapanyagok a kisboltból

Mindig az volt a mondásom, hogy csak olyan alapanyagot használok, amit, ha anyu vagy apu elmennek bármelyik kisebb diszkontáruházba, meg tudjanak venni. Ne az legyen, hogy na, a pesti népek megint urizálnak a beszerezhetetlen cuccokkal, és egyből lököd félre a receptet.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik