Zöldövezet

Bele sem gondolunk, mennyire fontos a szennyvíz megfelelő kezelése.
A magyarok 63 százaléka tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az esetek többségében több darab, akár 10–15 évnél is régebbi készülék hever a fiókban. Pedig ezek a készülékek komoly nyersanyagkészletet jelentenek, ha újrahasznosítják őket, hagyományos hulladékban végezve pedig akár mérgezők is lehetnek a környezetre. Balika Istvánnal, a Hulladékhasznosítók Országos Szövetsége elektronikai és elektromos hulladékok szakosztályának vezetőjével beszélgettünk az elektronikai hulladékokról.
Kevés szó esik a digitális vízgazdálkodásról, de rengeteg lehetőség rejlik benne.
Miután lehúztuk a wc-t, vagy végeztünk a mosással, elkezdődik a szennyvíznek egy aránylag hosszú útja. De mi történik ilyenkor a vízzel, hogyan tisztítják és milyen információk állnak rendelkezésünkre? Ezekről beszélgettünk Vánkos Zsomborral, a Xylem Kft alkalmazástechnikai mérnökével.
Magyarország az ivóvíz szempontjából kényelmes helyzetben van.
Az SF6-ról keveset beszélünk, pedig sokkal erősebben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a sokat emlegetett szén-dioxid.
A többi gázhoz képest ez az, ami a leginkább hozzájárul az üvegházhatáshoz – mondja Géczy Áron a Schneider Electric termékmenedzsere. A korábbi adások során nagyon sok szó esett az üvegházhatású gázokról, főként a szén-dioxidról. Most egy egészen más, kevésbé ismert, de megkerülhetetlen gázról, az SF6-ról lesz szó. Hogyan keletkezik és hol használják? Milyen környezeti gondot okoz? Ezekről lesz szó röviden a mostani podcast adásban.
Kump Edina környezetkutatóval, a Hulladékmentes.hu alapítójával és szakmai vezetőjével beszélgettünk arról, mennyire zöld most ez a piac, és mit tehet az ember, ha a környezetbarát mindennapok felé indulna el.
Komoly változásokra van szükség, ha nem akarunk belefulladni a hulladékba.
Az emberi tevékenység hatására bizonyos kórokozók új területeken jelenhetnek meg.
A klímaváltozás nem csak a jövő generációira lesz hatással, már most érezni az éghajlati átalakulások eredményét.
A klímaváltozás napjaink egyik legtöbbet tárgyalt témája, de értjük-e pontosan, hogy az egyes folyamatok miként alakítják bolygónk éghajlatát?