Buksó

Nyáry Krisztián kérdezi Steigervald Krisztiánt a jelenleg élő generációk működéséről, a köztük lévő különbségekről, a függőségeinkről, a gyerekek digitális lábnyomáról, valamint arról, hogy a digitalizáció miért hasonlítható össze akár a szívveréssel is.
Puskás Panni regénye, a Megmenteni bárkit, éppen a hetekben jelent meg, amelyet provokatívként és polgápukkasztóként szoktak jellemezni a kritikusok. Nyáry Krisztián a szerzővel beszélget a könyvben egybefonódó női sorsokról, a függőségről és arról is, milyen kapcsolat van szerinte a NER és a punkság között. Buksó.
Iglódi Csaba első könyve egy családregény, amely a Dreher famlíla négy kulcsfigurájának életét kíséri végig, az 1800-as évek elejétől a II. világháborút követő időszakig. Nyáry Krisztiánnak mesél erről a Buksó jubileumi epizódjában.
Turi Tímea a Magvető Kiadó főszerkesztőjeként versekkel is foglalkozik, és neki is új verseskötete jelenik meg rövidesen, így a költészet napi Buksóban nemcsak a saját verseiről, hanem a kortársakéról is mesél. Szó lesz még a női költészetről, a közéleti líráról és arról, miért változott meg az elmúlt évtizedben mindaz, amit az irodalomról gondolunk. Buksó Nyáry Krisztiánnal.
A Buksó ötvenedik epizódja formabontó: ezúttal szerzők helyett az olvasókat kérdezi Nyáry Krisztián. Grisnik Petra Junior Prima-díjas színésznő, és Holczer Ádám futballista, az FTC egykori kapusa a vendégei, akik némi túlzással ugyan, de feketeöves olvasók. Mindketten találkoztak már a hivatásukhoz és a könyvekhez köthető előítéletekkel.
Minden idők leggyorsabban fogyó tényirodalmi könyve a Harry hercegről szóló, Tartalék című. Kúnos Lászlóval a Tartalék szellemírójáról és arról beszélgetünk, hogyan készül egy életrajzi könyv. Buksó Nyáry Krisztiánnal.
Az emlékév apropóján Nyáry Krisztián kérdezi a szezőt Petőfi Sándor viharos fogadtatásáról, kultikus szerepéről, politikai megítéléséről, sőt, még a vele összeforrt paródiákról is. Buksó podcast.
N. Kósa Judit újságíró-helytörténésznek a Nagykörútról szóló könyve ősszel jelent meg, és mostanra el is kapkodták. Nyáry Krisztiánnal arról beszélgetnek a Buksóban, milyen arcát mutatta a Nyugati tér anno, és miért tekinthető az Oktogon és a Blaha a körút központjának.
Nyáry Krisztián beszélget Dobray Saroltával, aki 2004 óta publikál szocioriportokat, legújabb kötete pedig Beűzetés a paradicsomba címen jelent meg.
A Buksó vendége a TÁRKI és a Líra Csoport elnöke, Kolosi Tamás, akit a demográfiai válságokról, a migrációról és az oktatási rendszer sajátosságairól is kérdez Nyáry Krisztián.
2023 első Buksójában Tomán Szabina mesél Nyáry Krisztiánnak arról, mit jelentett „Náray lánynak” lenni, milyen kapukat nyitott ki számára a modellszakma, hogy éli meg életmódprogramjának kiugró sikereit és, hogy miként kezelte a vállalkozása növekedésével járó terheket.
Szabó T. Anna és Dragomán György mesélnek arról is, hogy miért működnek a receptek úgy, mint az időgépek, és ajánlanak néhány személyes kedvencet az idei év könyvsikerei közül. Buksó Nyáry Krisztiánnal.
Alig egy hónapja jelent meg az Imi, ne csináld! című életrajzi kötet Csáki Judit tollából, a Jászai Mari-díjas színész életéről. Erről meséltek Nyáry Krisztiánnak.
A Buksó podcast vendége Kondor Vilmos volt, akivel történelmi krimijei mellett Nyáry Krisztián arról is beszélgetett, miért fontos számára az ismeretlenség.
Garaczi László új regénye kapcsán mesél a kötet előzményéről, a visszatérő helyszíneiről és a mű fő motívumáról, vagyis egy párkapcsolat természetrajzáról a pandémia alatt. Buksó Nyáry Krisztiánnal.
A rezsiharcok közepette sorra zárnak be a múzeumok, könyvtárak, erről is esik szó a Buksó podcastban. Nyáry Krisztián vendége ezúttal Molnár Krisztina Rita, aki új kötetéről, így a társkeresésről, álmokról, a háborúról is mesél.
Nyáry Krisztián beszélget Darvasi Lászlóval, akinek új novelláskötetét, Az év légiutas-kísérőjét a 60. születésnapjával szinte egy időben mutatják be.
Nyáry Krisztián a könyvpiac aktuális kihívásairól és csapásairól, valamint az idén huszonhetedik alkalommal megrendezendő Könyvfesztiválról beszélget a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökével. Buksó podcast.
Közel hetven könyvet írt az elmúlt bő másfél évtizedben Berg Judit. Jóról és rosszról, Rumini megunhatatlan kalandjairól, a Lengemesékről, sőt a hamarosan megjelenő felnőtteknek íródott krimije kapcsán még a TEK-ről is mesél. Buksó Nyáry Krisztiánnal.
Bart Dániel sokat tett a hazai sörkultúráért, nevéhez köthető a Főzdefeszt és Budapest első kézműves sörözője, de dolgozott gasztroújságíróként is. Új könyvéből kiderül, mi is az a sör, miért nincs nélküle civilizáció, és milyen párhuzam vonható ennek az évezredek óta közkedvelt italnak köszönhetően a sumér kultúra és a heavy metal között? Buksó podcast.
László Ferenc szerint érdemes nem csak azt olvasni, ami ínyünkre való, különben beszűkül a világképünk. Ebben segíthet a Honi bestiárium című, hiánypótló könyve is. Buksó podcast.
A Buksó új epizódjában az áltudományok térnyeréséről beszélget vendégeivel, Krekó Péterrel és Falyuna Nórával Nyáry Krisztián, és arról is, vajon miként vizsgázott a tudomány és a tudománykommunikáció a pandémia ideje alatt.
Lesújtóan hat az új katatörvény a könyves szakmában dolgozókra, a Buksó új epizódjában emellett Tóth Krisztina új regényéről és a disztópiákról is szó esik. A szerzővel Nyáry Krisztián beszélget.
A 95 éves Békés Itala Nyáry Krisztiánnak egyebek mellett arról is mesél, milyen volt a gyerekkora, miként sikerült kitörnie a skatulyákból, na meg, hogy hogyan táncolt és csókolózott önfeledten a háború vészterhes éveiben is. Buksó podcast.