Filéző

Az újhullámos kávézók és pékségek után eljöhet a gyümölcslevek forradalma

A Filéző podcastban Téglásy Flórával és Dohoczki Tamással, az újlipótvárosi Lényeg Juice Bar tulajdonosaival beszélgettünk arról, miért jók a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, mik a legnépszerűbb ízek, és szoktak-e sírni az emberek a tömény gyömbérshot felhajtása után.

Inkább csak itatni

Én Görögországban találkoztam először ezzel az ötlettel. (…) Ott egy fiatal srác nemcsak alkoholt árult, hanem kiegészítette a friss levekkel ezt a kis bárját. Ezzel könnyebben tudtam azonosulni, hogy nem leitatjuk, inkább csak itatjuk a vendégeket.

Hő nélkül, kíméletesen

Fontos, hogy préselés közben ne keletkezzen hő. Az enzimek zöldségben, gyümölcsben hő hatására elkezdenek roncsolódni, napjainkban ráadásul a zöldség-gyümölcs vitamintartalma már eleve alacsonyabb, mint száz éve volt. És azt a mennyiséget és vitamint, ha nem szeretnénk kapszulák formájában bevinni, ez egy módja lehet, hogy a gyümölcsök kíméletesen kinyert levét fogyasztjuk.

Vodka helyett gyömbéres almalé

Voltunk nemrég a Kolorádó Fesztiválon. Ebben szintén látunk egy piaci rést, mert szerintem a fesztiválozók körében nemcsak az alkohol lehet az, ami végigkíséri az éjszakát. A hidegen préselt levek ezt jól ki tudják egészíteni. Vagy van például forró gyömbéres almalevünk fűszerekkel, amit nagyon szeretnek este iszogatni.

Újradefiniálni a 100 százalékos gyümölcslét

Szerintem, ahogy elterjedtek a speciality kávézók, az újhullámos pékségek, úgy a gyümölcsleveknek is lehet egy ilyen forradalma. És lehet, hogy ezt most éljük éppen, hogy rájön a vásárló, hogy amit a szupermarketben kap, az nem az a minőség, mint amit a szeme láttára préselnek.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik