Filéző

Szántó István: Nem is volt kérdés, hogy a magyar Oscar-menüt feltesszük a Spago étlapjára

A Filéző podcast vendége Szántó István, a budapesti Spago étterem séfje, akinek az idei Oscar-gálán hollywoodi sztárok is megkóstolhatták a főztjét. De milyen a globális gasztrobirodalmat vezető sztárséffel, Wolfgang Puckkal együtt dolgozni? Mennyire találtak rá a magyarok az egy éve megnyílt Spagóra? És mit tanulhat meg az ember szakácsként a Parlament konyháján?

Az Oscar-gála napjaiban készült, telefonos interjúnkat itt lehet elolvasni Szántó Istvánnal:

Kapcsolódó
A magyar standnál sorban álltak a friss Oscar-díjasok, az Esterházy torta már a konyhában sikert aratott
Interjú Szántó Istvánnal, akinek magyar fogásaiért kapkodtak az Oscar-gálán.

Itt pedig a Spago megnyitásakor készült Wolfgang Puck-interjúnk olvasható:

Kapcsolódó
Wolfgang Puck: Ha meglátom, hogy Tom Cruise ül valamelyik asztalunknál, nem szaladok egyből oda hozzá
A Hollywood séfjeként emlegetett Wolfgang Puck Budapestre látogatott, ugyanis itt nyitotta meg első európai éttermét. De vajon miért épp Magyarországra esett a választás? És más-e egy sztárt vagy elnököt kiszolgálni, mint bármelyik vendéget? Interjú.

És akkor pár kedvcsináló a podcastból:

Samuel L. Jackson kedvenc vadasa Budapesten is kóstolható

Az Oscar-menüvel szerettük volna elérni azokat a vendégeket, akik támogattak minket a kinti út alkalmával, nagyon sok megkeresés volt, hogy szeretnék megkóstolni. Nem is volt kérdés, hogy feltesszük az étlapra. Jó másfél hónapig fent volt, mostanában vettük le, ahogy a hírértéke már kisebb lett az eseménynek, viszont egy-két favoritnak bizonyuló tételt – mint a vadas marhapofa és a somlói galuska – így is megtartottunk.

Halló, itt Wolfgang Puck beszél!

Wolfgang Puck három-négyhetente felhív, hogy mi a helyzet felénk. Nekem ez is egy meglepő dolog volt az elején. Nagyon sokakkal dolgozik együtt világszerte, minden éttermében van egy séf, akivel közvetlen kapcsolatot tart. Ennyi év elteltével is szívén viseli a dolgot, és nemcsak egy vagyunk a sok közül, hanem tényleg érdekli is, miként boldogulunk. Valószínű, a hangomból és abból a pár mondatból le tudja szűrni, minden rendben van-e, és ha bármire szükségünk van, azonnal reagál.

Brand a semmiből

Annak ellenére, hogy Amerikában világsztárnak számít, és nincs ember, aki ne ismerné, lehet azt mondani, hogy az elmúlt egy évben a semmiből lett a Spago és Wolfgang Puck valaki itt Magyarországon. És ebből látszik, hogy milyen ereje van annak a brandnek, amit felépített: kevesebb mint egy év alatt sikerült felzárkóztatni a hírnevét nálunk is.

A Parlament jó szakácsiskola

A Parlament konyháján a vendéglátás minden szintjét ki lehetett tapasztalni. Valójában azokban az években sajátítottam el a magyar konyháról nagyon sok mindent. Közben pedig a külföldön szerzett tapasztalataimat is tudtam kamatoztatni akár protokolláris eseményeken, díszvacsorákon.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik