Filéző

Aki boltban veszi, nem is tudja, milyen az igazi olívaolaj

A Filéző eheti vendége Tóth Gusztáv, az igazioliva szaküzlet és webshop alapítója, aki egy madridi útja során döbbent rá, hogy az olívaolaj sokkal több annál, mint ami a szupermarketek felhozatalából látszik. A régészettel felhagyva indította el a vállalkozását a 2000-es évek második felében, hogy megmutassa a magyaroknak, mi fán terem a minőségi olívaolaj.

Megvilágosodás Madridban

A madridi reveláció után mondták, hogy ez az igazi olívaolaj, amit ti Magyarországon kaptok, az a reszlinek az alja. Innentől kezdett el engem érdekelni, hogy mi az, ami eljut az áruházakba, mik azok a világmárkák, amik nagyon hirdetik magukat, de nincs mögötte semmi, illetve mi az, amit meg tudnék mutatni a barátaimnak és ismerőseimnek. Így kezdődött, aztán a két-háromszáz literből mostanra 45–50 ezer liter közötti eladásunk van.

Az 1500 éves az igazi

Vannak olyan termelőim, akiknek az ültetvényein 1500 éves fa is előfordul. Teremnek, mint a gőzgép, ezeket már sem a fagy, sem a szárazság nem zavarja meg, mindent kibírnak. 1500 év alatt láttak már bizonyos dolgokat, de már egy 500 éves fa is megbízható, és természetesen a termésátlaga is sokkal több. Egyetlen fáról lejöhet annyi, mint másnak húsz fájáról.

Bedőlhet az (olíva)olajpiac?

Ha összeadjuk a Földközi-tenger medencéje által évente biztosított olívaolaj-készletet, akkor azt látjuk, hogy az nem elég. Pláne, hogy az elmúlt években Oroszország, és főleg Kína is beszállt a gasztronómiába. Amikor egyszer kint voltam külföldön, épp a számokról volt szó, és a spanyolok döngették a mellüket, hogy 1,6 millió tonna olívaolajat termeltek ebben az évben, az egyik legnagyobb kínai élelmiszeripari céget képviselő lány megköszörülte a torkát, és megjegyezte, hogy elnézést, de ha minden kínai ember csak fél korttyal inna többet, akkor bedőlne az olajpiac.

Lecsóra is jöhet?

Mára a magyar konyhákba is belopózott. Nemcsak a mediterrán étkezéssel, most már lassan előfordul, hogy valaki mindenféle ételhez használ olívaolajat. Tudom, hogy van olyan, aki a lecsóra is olívaolajat lök.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik