Della

Gerendai Károly: A válság végére az éttermek 30 százaléka lehúzhatja a rolót

Még mindig befelé tartunk a válságba, jövőre sok vendáglátóhely fogja még becsukni a boltot – fest sötét jövőképet a Della legfrissebb adásában Gerendai Károly vállalkozó, étteremtulajdonos, a Sziget Fesztivál alapítója. Víziója szerint az éttermek 30, de akár 40 százaléka is bezárhatja a konyhát a Covid óta tartó vendéglátóipari lejtmenetben. Ennek oka részben a rezsiszámlák emelkedése: a saját éttermeiben négyszeres-ötszörös növekedéssel számolnak 2023-ra. A piaci helyzetet jól tükrözi, hogy már külföldről kénytelenek toborozni munkatársakat, annyira kevés a hadra fogható itthoni munkaerő. Ebben az előttünk álló kínálatszűkülés, további éttermek bezárása hozhat javulást szerinte. Eközben a kereslet változására is reagálniuk kell: a minőségi vendéglátásra specializált éttermeikbe járó magyar vendégek is megnézik már, mire mennyit költenek egy ebéd vagy vacsora során. Nem úgy a külföldiek, akiknek a pénztárcája az euró erősödése miatt jobban elbírja az áremeléseket. Gerendai Károly beszél a Sziget Fesztivál túlélési esélyeiről, a soproni Volt Fesztivál kiárazódásának okairól, valamint arról, hogy folyamatban van a tárgyalás a többségi tulajdonossal a Sziget Fesztivál mögötti cégben még meglévő érdekeltsége eladásáról.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik