Della

Milliárd dolláros bébi: nagyot robbant idén a magyar filmipar

Az idei lehet az első év, amikor a külföldi filmek magyarországi gyártási költsége elérheti az egymilliárd dollárt. Erre már tavaly is megvolt az esély, de a hollywoodi forgatókönyvírók és színészek sztrájkja egy időre megbénította az iparágat, lefelezve a forgalmat – mondta el a Dellában Radnai Károly. Az Andersen Magyarország ügyvezető partnere szerint az idén újra pörög a biznisz, és már az a kérdés, meddig lesz elég a produkciók 30 százalékos állami támogatására félretett 70 milliárd forint: most úgy fest, hogy ez kevésnek bizonyulhat, ezért „sorállás alakulhat ki” a támogatásokért.

Ezt a szektort sem hagyta érintetlenül az infláció: az elmúlt években 30–40 százalékkal drágultak a forgatások. A szektor több megrázkódtatáson esett át a közelmúltban:

  • előbb a Covid akasztotta meg a fejlődési ívét (amikor konkrétan evakuálni kellett innen a tengerentúli színészeket),
  • majd az orosz–ukrán háború közelsége adott okot aggodalomra (a térségről kevésbé tájékozott producereket az izgatta például, hogy a háborús zónából elhallatszanak-e a lövések a magyarországi forgatási helyszínekig),
  • valamint a kata-adózás kicsinálása állította új helyzet elé a filmiparban dolgozók túlnyomó többségét.

Az iparág azonban válságállónak bizonyult, és olyan produkciókat sikerült idehozni, mint a Dűne, melynek második része most került a mozikba.

Legutóbb a kettős adóztatás elkerülését célzó amerikai-magyar egyezmény kukába kerülése borzolta a kedélyeket: Radnai Károly szerint nem is az adózási struktúrák újratervezése miatt (hamar kiderült, hogy ez nem érinti negatívan a filmipart), hanem az általános gazdasági üzenete miatt.

Ezzel lényegében kirakták Magyarországot a nemzetközi adótervezésből

– osztotta meg véleményét vendégünk. Rajtunk kívül Máltával és Holland-Antillákkal mondott még fel egyezményt korábban az USA, s ez mindig intő jel a befektetőknek, nagyban rombolja az üzleti bizalmat. Az amerikai filmszakma bizalmát más ügyek – például az Orbán-kormány homofób LMBTQ-politikája, illetve a demokratikus alapértékek illiberális értelmezése – már próbára tették, de az alapvetően demokratapárti szimpatizáns kaliforniai filmipar ezeken túl tudott lendülni, az üzleti lehetőségek, a forgatási helyszínek csábítóbbak voltak. Az adásban beszéltünk arról is, miként torzult el a tao-támogatási rendszer, melynek keltetőhelye volt a filmipar, és mi lehet a gátja a szektor kapacitásbővülésének. A szakértő kifejtette lesújtó véleményét arról is, mennyire kártékonyak a különadók és a visszamenőleges intézkedések a magyar adórendszerben, amelyek elriasztják a befektetőket.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik