Della

Pogátsa Zoltán: Ez nem jó kormányzás, ez rossz kormányzás

Kína nyerte meg a 2023-as évet, és Kína fogja megnyerni a 2024-et is – állítja évzáró beszélgetésünkben Pogátsa Zoltán közgazdász, a Soproni Egyetem docense. A Della vendége szerint a sikeres távol-keleti országok nagyrészt ugyanazt a modellt követik: autoriter, állami-fejlesztő rezsimek, amelyek hatékonyságát Orbán Viktor is elirigyelte, adaptálni azonban nem tudta. Helyette a latin-amerikai országokra jellemző struktúra felé mozdult el a kormányzás.

Pedig vannak más térségei is a világnak, ahonnan a jó gyakorlatok begyűjthetők lennének: a hozzánk hasonlóan sokáig a közepesen fejlettek csapdájában vergődő államok, mint Írország és Izrael, a humán tőkébe – az oktatásba, egészségügybe – fektetve tudtak egy polccal feljebb kerülni. Nálunk ez nem része az agendának, ami mögött a politikai tőkeszerzés és a vagyonfelhalmozás lehetőségének hiányán túl a társadalom nyomásgyakorlásának elégtelensége áll.

Bár Pogátsa Zoltán szerint akár még politikai előnyt is hozhatna egy jól sikerült fordulat, amíg ezt nem követeli ki a társadalom – vagyis nem válik döntő szemponttá a választások során a humán tőkébe fektetés – addig ezeken a területeken nem számíthatunk előre lépésre.

A közgazdász szerint annak ellenére tudott sikereket is felmutatni az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben (például a foglalkoztatásban, bérpolitikában), hogy nem kormányoztak jól.

(A felvételt december 18-án rögzítettük.)

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik