Della

Együttműködik a rendőrséggel a bolti lopások visszaszorítása érdekében az MNKSZ

Az ORFK segítségét kérték a kereskedők tavaly novemberben a válság alatt elszaporodó áruházi lopások miatt. Az egyik javaslatuk az volt, hogy az eljárásban online módon is részt vehessenek a tanúként meghallgatott dolgozók, mert őket egy percig sem tudják nélkülözni manapság a boltokban. A Dellában azt is megtudtuk Neubauer Katalintól, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkárától, hogy az elmúlt hónapokban az Igazságügyi Minisztériummal is egyeztettek a kereskedelmi szektorra vonatkozó – Neubauer megfogalmazása szerint az „elnyomó uniós előírásokra” visszavezethető – jogszabályi kötelezettségek megrostálásáról. Az asztalon van például a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szabályok áttekintése, illetve a kötelező agrárkamarai tagság újragondolása az élelmiszer-nagykereskedelmi vállalkozások esetében.

A szektor nehéz éven van túl, de a havi forgalmi adatok alapján úgy látják, megkezdődött a felívelés, az emberek reálértéken többet költenek már a boltokban, mint az előző év első felében. A szokásos év eleji áremelések idén elmaradtak a főtitkár szerint, a kiskereskedelmi volumencsökkenés inkább az árak mérséklésére kényszerítette a vállalkozásokat.

A tavalyi karácsony viszont nem hozta az ünnepektől megszokott nagy forgalmat, amit a szakértő részben a bázishatással magyaráz: 2022 végén – kiszabadulva a Covidból – az egyszeri költségvetési osztogatás után az emberek önfeledten költekeztek, ezt pedig nehéz lett volna megugrani egy évvel később.

Neubauer Katalin egyértelművé tette a beszélgetésben, hogy a kormányzati beavatkozások a rendes üzletmenetbe több kárral jártak, mint haszonnal, és ebből okulva reméli: a kötelező akciózást – amit egy politikai terméknek tart – június végével már tényleg kivezeti a kormány. Ennek a bevezetését kifejezetten megsínylették a kisboltok, amelyek nem tudják felvenni az árversenyt a nagyobb egységekkel, ahol képesek jobban optimalizálni a beszerzéseiket. Az egykor hatósági ár alá tartozó termékek esetében például előfordul 30 százalékos árkülönbség is, ennyivel olcsóbbak tudnak lenni a nagyok, ami döntő szempont a vásárlók számára. A kisebb vidéki boltok versenyhátránya abból is látszik, hogy tavaly 20 százalékkal több egységre kerülhetett lakat, mint a megelőző évben, és még az anyagilag jobb helyzetben lévő nyugati határszélen is zártak be boltok.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik