Della

Vidéken akár 10–20 százalékkal is drágulhatnak idén a lakások

A vidéket célzó új, családos lakástámogatási programok hatására akár 10–20 százalékkal is emelkedhetnek az idén a kisebb településeken, falvakban megvételre kínált ingatlanok árai – mondja a Dellában Balogh László ingatlanpiaci szakértő. Az előző évi árakból kiindulva ez 380–400 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelenthet ebben a szegmensben.

Az ingatlan.com vezető elemzője szerint tavaly kilencéves mélypontra esett a piac, a tranzakciók száma 100–110 ezer körül alakult: az idén van rá esély, hogy ismét 130–135 ezer adásvételre kerüljön sor.

Ám ez is odébb van az egészségesnek tartott évi 150–160 ezer tranzakciótól. Sok múlik azon, hogyan alakulnak a piaci hitelkamatok, a lélektani határ 5–6 százalék, ennél most még a kormányzati beavatkozással együtt is magasabbak a kamatok. A bankok mozgásterét pedig szűkíti az egész évre várt 5–6 százalékos infláció. A lakosság óvatossági szintje is fontos hatással lesz: a kockázat, mint tényező, ugyanis részévé vált az ingatlanpiacnak.

Balogh László szerint az új csok-osok miatt az év első negyedében meglódulhat az ingatlanpiac, míg a piaci alapú finanszírozásoknál – amelyekkel viszont a nagyvárosiak tudnak élni – az év második felében lehet majd javulást tapasztalni.

A Dellában beszéltünk arról is, hogy mennyi az igazság Orbán Viktor miniszterelnök állításában, miszerint a 40 év alattiak korosztályában négyből három fiatalnak van saját otthona. Meg arról is, hogy a megélhetési válság vagy valami más magyarázza, hogy a gazdaságilag elmaradott megyékben – például Békésben – nőtt a leginkább tavaly az eladásra szánt ingatlanok száma.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik