Della

Lentner Csaba Nagy Mártonról: „Ne akarjon Bokros Lajos sorsára jutni, ne akarjon elmagányosodni”

Apokaliptikus képet festett az előttünk álló évről a Dellában Lentner Csaba. A közgazdász egyetemi tanár szerint az egyoldalú, az egyensúlyi követelményeket figyelmen kívül hagyó, kizárólag a gazdasági növekedésre alapozó Nagy Márton-féle gazdaságpolitika akár 10 százalékos inflációval, magas szinten beragadó költségvetési hiánnyal, elszálló államadóssággal fenyeget, így végül a növekedés sem éri majd el a kormányzat 3,6–4 százalékos terv szerinti ütemét, hanem megáll 2 százaléknál.

Arra számít, hogy az Európai Unió elindítja Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást, ami megrengeti a forintot, és benne van a pakliban, hogy le is minősítik Magyarországot. Akár még egy államcsőd közeli helyzet sem elképzelhetetlen a volt MIÉP-es országgyűlési képviselő szerint.

Lentner Csaba szerint 2020 után valami félrecsúszott a gazdaságpolitikában, a válságok miatt előálló új helyzetre nem a megfelelő válaszok születtek. Természetesen a műsorban nem maradtunk az „elhibázott brüsszeli szankciók” és az uniós források visszatartásának bírálata nélkül, ezzel együtt figyelemre méltó, ahogy

a jobboldali kurzus hívének számító közgazdász a holdudvarban megszokotthoz képest szokatlanul kritikus hangon beszélt a magyar állam pénzügyeiről, a gazdaságszervezés hibáiról,

a fősodortól eltérően elengedhetetlennek tartja például az oktatás, a humán tőke és az egészségügy fejlesztését.

Meg is kérdeztük tőle, hogy matolcsystának vagy orbánistának tartja-e magát, és még mindig szobrot állítana-e Matolcsy György jegybankelnöknek, akinek PhD-témavezetője is volt. A válasz az adásban meghallgatható.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik