Della

„A magánkórházak nélkül már összeomlott volna az egészségügy”

Az ország bizonyos részein már a járóbeteg-szakellátásban is várólisták alakulnak ki a közegészségügyben, ez pedig a magánszolgáltatók felé tereli a forgalmat – mondja a Dellában Lancz Róbert, a magánegészségügyi szektor cégeit tömörítő Primus Egyesület elnöke, aki egyben a Kóka János tulajdonában lévő Doktor24 elnöke is.

Ma megérkeztünk oda, hogy a magánszolgáltatók nélkül összeomlana az egészségügyi ellátás

– közölte a rideg tényt. A szakember szerint eljött az ideje annak, hogy a köz- és a magánellátás átfedésében folyó gyógyítás intézményesített legyen, vagyis a betegek a taj-kártyájukkal is igénybe vehessék a közfinanszírozott szolgáltatásokat a magánintézményekben, például a járóbeteg-ellátásban, a diagnosztikában.

Erről a nyitásról szól Takács Péter államtitkár terve, amelyet nemrég jelentett be, és amely érdemben befolyásolhatja a magánszolgáltatók idei eredményét is – Lancz Róbert 10–15 százalékos bővüléssel számol –, amennyiben rövid időn belül bevezetik. Sőt, az új helyzet elodázhatja a magánkórházakban elvégzett, közfinanszírozott ellátások felfüggesztését is, amit a jelenlegi, elégtelen ellentételezés miatt Kóka János helyezett kilátásba tavaly augusztusban a Dellának nyilatkozva. Ma egy protézisműtét veszteséges, de ha a NEAK-tól érkező finanszírozás kiegészülne például a bérkompenzációval, már boldogok lennénk – mondta a Primus elnöke, hozzátéve: a járóbeteg-ellátásnál egyes esetekben más a helyzet, ott ugyanis olyan alacsony a vizsgálatért fizetett díj, hogy szükség lenne a co-payment, vagyis a kiegészítő díj bevezetésére.

A piac alakulása szempontjából fontos lesz, hogy a cégek a járulékfizetésen túl kiegészítő formában hozzájárulnak-e a dolgozóik egészséggondoskodásához. Lancz Róbert szerint erről fognak szólni a következő évek, robbanásszerű fejlődést vár ezen a téren.

A szakembert kérdeztük egy nagyon aktuális ügyben is: mennyire nyomul a NER az egészségügyi piacon? Erről annyit mondott, hogy konszolidáció előtt áll a piac, amelynek jelenleg elég szórt a szerkezete. Kis méretű szolgáltatók működnek Magyarországon, a Doktor24 a maga kétszázalékos részesedésével már a piac egyik legnagyobb szereplője tud lenni – közölte. Arra számít, hogy lesznek akvizíciók ezen a piacon a közeljövőben.

Az is kiderül a beszélgetésből, hogy a Doktor24 akár már az idén év közben bevezetheti a részletfizetést nemcsak a fekvőbeteg-, hanem a járóbeteg-ellátásban, illetve a nagy értékű szűrővizsgálatok esetében is.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik