Della

„Megalázó volt, ahogy az MNB fegyveresekkel vonult ki hozzánk”

A Magyar Nemzeti Bankkal folytatott jogvita részeként tavaly év végén befejezte működését a leggazdagabb ügyfeleket célzó, több száz milliárd forintosra becsült bizalmi vagyonkezelői szegmens piacvezető társasága, a Primus Trust Zrt. „Nem haragszunk az MNB-re, de közigazgatási pert indítottunk” – mondta a Dellában B. Szabó Gábor alapító társtulajdonos, igazgató, aki a műsorban kifejtette, miért vitatják a jegybanki eljárás jogi alapját.

Az engedélyköteles pénzkölcsönzési tevékenység megsértésével indokolt 300 millió forintos bírság méretét példa nélkülinek tartják a pénzügyi piacon, mert általában bankokra sem vetnek ki ekkora büntetést. Azt nem gondolják, hogy valamelyik versenytárs vetette volna ki a hálóját a Primus ügyfélkörére. A bizalmi vagyonkezelés piaca nem így működik – mondja erről a cég alapítója, aki szerint máshol kell keresni a jegybank motivációját.

Mint elmondta, megalázó helyzetbe kerültek, amikor az eljárás során az MNB munkatársai fegyveres kísérettel jelentek meg a Primus Trust irodáiban.

Ez indokolatlan erődemonstráció volt

– fogalmazott B. Szabó Gábor.

A jogi csatába látszólag feltartott kézzel indulnak el az alapítók, de az igazgató szerint a Primus Trust eddigi tevékenységének beszüntetése, az engedélyük visszaadása nem menekülés a részükről. Ezt jelzésnek szánták, hogy ebben a hatósági környezetben nem kívánnak további időt, energiát, szaktudást pazarolni a bizalmi vagyonkezelésre, ahol szerintük jogbizonytalan helyzet alakult ki – ezt közölték is a jegybankkal –, de tény, hogy a büntetés mértéke is okot adott a cég működésének átgondolására. A Primus Trust azonban nem tűnik el, az alapító tulajdonosok eseti vagyonkezelési tevékenységgel folytatják a munkát a társaságon keresztül, egyik ügyfelüket továbbra is kiszolgálva. Ennek a bejelentése folyamatban van az MNB felé – tudatta az alapító. A Dellában szó esik arról is, hogy mi a tervük a korábban létrehozott vagyonkezelő alapítványaikkal, valamint arról, hogy miért lógnak ki a vagyonkezelői világból a kormány által gründolt, leginkább az egyetemekről ismert vagyonkezelő alapítványok. Ez egy politikailag motivált történet – mondja erről B. Szabó Gábor.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik