Della

MNB-igazgató: Mindig rendőrökkel megyünk a jogosulatlan szolgáltatókhoz

Éles lőfegyver, félmilliárd forint készpénz – néhány azon tárgyi bizonyítékok közül, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti munkatársai az elmúlt években találtak a helyszíni ellenőrzéseik során az engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végző vállalkozásoknál. Mivel a lebukottak reakciói kiszámíthatatlanok – hiszen 5–10 év börtönbüntetést kockáztatnak – a jegybank embereit jogszabályi előírásoknak megfelelően rendszeresen elkísérik a Készenléti Rendőrség állományának tagjai – ezzel magyarázza a Dellában Barnóczki Péter, az MNB tőkepiaci és fogyasztóvédelmi jogérvényesítési igazgatója, hogy miért kell fegyveresek kíséretében végezniük a piacfelügyeleti munkájukat.

Az igazgató szerint a pénzügyi ismeretek hiánya és a marketing tartja életben ezt az illegális tevékenységet, és nemcsak a kispénzű befektetők akadnak horogra: volt olyan esetük,

amikor egy aluljáróban cserélt gazdát befektetési céllal egy zacskóban százmillió forint.

A tőzsdén forgó, szabályozott körbe tartozó vállalkozások közt is akadnak tévelygők, esetükben a tőzsdei felfüggesztés, majd kizárás, illetve a rendőrségi feljelentés az erős eszköz a jegybank kezében. Barnóczki Péter állítja, ilyen esetekben – mint a lélegeztetőgép-üzleten kaszáló OTT-ONE és a SET Group – az MNB mindig időben lépett, sőt előfordult, hogy az indokoltnál hamarabb is, hogy megszűnjön a jogellenes állapot. Azt viszont az MNB nem tudja megítélni, hogy manipulatív ügyletek vagy a gazdasági környezet romlása vezetett ezekhez az ügyekhez – erre nem terjed ki a vizsgálatuk.

Szóba került egy korábbi adásunk is, melyben a bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó Primus Trust Zrt. alapító tulajdonosa, B. Szabó Gábor kifogásolta a céggel szembeni jegybanki intézkedéseket, köztük a 300 millió forintos büntetést. Barnóczki álláspontja szerint adott esetben akár a duplája is lehetett volna ez az összeg, azt is elmondja a műsorban, hogy miért, illetve miként látja az ügy hátterét az MNB.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik