Della

Andor László: Talán csak a jövő év végén férhetünk hozzá a maradék uniós pénzhez

Nem Ursula von der Leyen számít Orbán Viktor legfőbb bírálójának, az Európai Bizottság tagjai között több olyan is akad – például Vera Jourová, Didier Reynders és Johannes Hahn –, akik keményebben léptek fel a magyar miniszterelnökkel szemben, az itthoni plakátokra azért került mégis a bizottsági elnök arca, mert vele lehet a legkönnyebben azonosítani az Orbánék szemében „elátkozott” európai uniós intézményrendszert. Andor László volt uniós biztos szerint ez akár kontraproduktív is lehet, mert ha Von der Leyen újra jelöltetné magát a bizottsági elnöki posztra – és erre több jel utal –, akkor az orbáni politikával szembenálló erők erőteljesebben kiállhatnak a regnáló bizottsági elnök mandátumának meghosszabbítása mellett.

Az MSZP európai parlamenti listáján 4. helyen szereplő Andor László szerint azonban ebben a kérdésben is az Európai Parlament új összetétele lesz a döntő: a jövő júniusi EP-választáson a két nagy politikai tömb, az Európai Néppárt és a szocialisták (S&D) támogatottsága leginkább stagnálhat, a zöldek és a liberálisok veszíthetnek a súlyukból, míg a szélsőjobboldal megerősödhet.

Orbán Viktor erre is játszik, amikor pattanásig feszíti a húrt az unióval,

de 2019-hez hasonlóan megint csalódni fog, mert ezek a pártok valószínűleg nem fognak az unió alapvető politikai irányvonalának megváltoztatásához elegendő felhatalmazást kapni a választáson.

Bizonyos folyamatokat – így az ukrán csatlakozási tárgyalásokat, a jogállamisági eljárásokat – azonban lassíthatnak, adott esetben patthelyzetet kialakítva. Sok múlik azon, hogy a Néppárt miként viszonyul majd a várhatóan megerősödő szélsőségesekhez, kész lesz-e együttműködni velük, vagy meghúzza a piros vonalat.

Ami a zárolt uniós támogatások lehívását illeti, Andor László szerint (aki áprilisi interjúnkban pontosan becsülte meg a forrásokhoz való hozzáférés ütemét) a most feloldott 10,2 milliárd eurón túli további forrásokhoz (amelyek a teljes ciklusra kiterjedően további mintegy 20 milliárd eurót tesznek ki) legkorábban majd csak 2024 vége felé férhet hozzá Magyarország, részben az uniós követelmények teljesítésének időigénye, részben az EP-választás miatt újjáalakuló döntéshozó testületek belépése miatt. Az átmeneti időszakban ugyanis szinte minden lelassul Brüsszelben.

A műsorban arról is szó esik, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát az EU-ban.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik