Della

Székely Tamás: A kormány egy tavalyi döntéssel nekirontott a munkavállalóknak

Meglepi az idetelepülni készülő távol-keleti cégeket, amikor a helyi szakszervezetekkel kell leülniük egyeztetni, mert a kormányzattól azt az ígéretet kapták, hogy nem lesz dolguk az érdekképviseleti szervekkel, Magyarországon gyengék a szakszervezetek – világít rá a Dellában Székely Tamás, milyen vonzó ajánlatokkal csábítja ide a külföldi befektetőket a kormány. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke problémásnak tartja, hogy egyes vállalatok ennek szellemében viszonyulnak a szakszervezetekhez, illetve általában a munkavállalókhoz, és vitatható módon válnak meg az alkalmazottaktól, akik könnyű szívvel belemennek a közös megegyezésbe, ha egy kevés pluszpénzt kapnak a tulajdonostól, pedig lehet, hogy egy munkaügyi perrel jobban járnának.

Azt szintén súlyos problémának nevezte Székely Tamás, hogy szeptembertől megszűnik a kötelező egészségügyi szűrés a munkahelyeken. „A magyar kormány ezzel nekirontott a munkavállalók egészségügyi helyzetének” – fogalmazott az érdekvédő. Azon túl, hogy az egészségügyileg kockázatos szakmákban – és a vegyipar ilyen, ahol a fizikai munkások átlagosan 62 évig élnek, tehát a nyugdíjkorhatár elérése előtt meghalnak – fontos lenne a szűrések fenntartása, az elnök szerint egy „aljas ok” állhat a tavaly év végi döntés mögött: az, hogy egy újabb adminisztrációs akadályt elhárítsanak a harmadik országból érkező munkásokat alkalmazó cégek elől. Ezáltal viszont nő az egészségügyi kockázata annak, hogy különböző betegségeket hurcolnak be az országba a vendégmunkások. Vannak olyan országok, ahol a tbc elleni oltás nem kötelező – említett egy rizikófaktort a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Elhangzott az is, hogy a vendégmunkásokra vonatkozó, az idei év elején bevezetett felvételi stopra nem azért volt szükség tudomása szerint, mert a munkaerőpiaci folyamatok ezt indokolnák, hanem azért, mert az állami intézményrendszer lassan alkalmazkodik a vendégmunkások megváltozott szabályozásához, amelyben tavaly ősszel az idegenrendészeti szempontok kerültek előtérbe.

Beszéltünk még arról, hogy a CATL 2025-ben startoló debreceni akkumulátorgyárában most pörög fel a munkaerőfelvétel, tavasszal Kínából érkeznek szakemberek a munkafolyamatok betanítására. Kitértünk arra is, hogyan alakultak a munkahelyi balesetek az elmúlt időszakban az iparban: Székely Tamás ezzel kapcsolatban érdekes észrevételt tett az adásban, terepszemléje során ugyanis olyan balesetveszélyes jeleket észlelt az új kormányzati negyed építése során a Várban, amelyek miatt szükség lenne a munkaügyi ellenőrök helyszíni szemléjére. Kérdés, ez miért nem történt még meg.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik