Della

Alig jut valami a hazai építőipari cégeknek a kínai gyárak idetelepítéséből

Az építőipar jövőre sem fog kikecmeregni a válságból, a csok plusz bevezetése ellenére is kevesebb lakás épülhet, mint az idén, az állami megrendelésekkel továbbra sem lehet számolni, az ipari ingatlanoknál – ahol egyáltalán van értelme beszélni élénk keresletről – pedig a hazai vállalkozások nem nagyon rúgnak labdába. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az utóbbival kapcsolatban kifakadt a Dellában: szerinte a külföldi – jellemzően távol-keleti és török – beruházók az építési munkálatokat többnyire házon belül oldják meg (kivételnek számít például a Market Zrt. megbízása a debreceni CATL-gyárnál), szinte az utolsó szögig külföldről, a hazájukból szállítanak ide mindent: a kivitelezéshez szükséges gépeket, munkásokat, de még az építkezésekhez szükséges tömegtermékeket is nem egy esetben Magyarországon kívül szerzik be. Párhuzamos építőipari zónák alakulnak ki az országban – mondja az elnök, aki a kormányzat felelősségét is felveti: szerinte vegyes vállalatok megbízására kellene rávenni a befektetőket.

Koji László arról is beszélt, hogy a közel 150 ezer építőipari vállalkozás közül sokan – főleg mikro- és kisvállalkozók – fejezik be vagy függesztik fel a tevékenységüket a válság miatt, a megfelelő vállalkozói tartalék hiányában. Emiatt a következő hónapokban még nehezebb lesz szakembert találnia a ház körüli felújításokhoz, javításokhoz annak, akinek még van erre pénze.

A kereslet drasztikus visszaesése miatt az idei év közepétől az építőanyag-gyártók, kereskedők 10–15 százalékos árengedményeket adnak, míg a kivitelezői árak 8–10 százalékkal esnek, de csak átmenetileg, mert a következő év derekáig várhatóan visszaemelnek a vállalkozások. Arról is szó esik, hogy a csok plusz mellett az energiahatékonyságot javító épületfelújítási programra is tett javaslatot az ÉVOSZ a kormánynak, ennek az elindulására is számítanak a jövő évtől. Valamint arról, mire használják az építőipar csúcsán álló, kormányközeli vállalatok a nyereségüket.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik