Della

Kállay András: Rengeteg pénzt buktak a válságon a magyar családok

Ha csak a pénzügyi statisztikából indulunk ki, nem tűnik drámainak a helyzet, van megtakarított pénze a magyaroknak, de valójában a társadalom egy jelentős része ebből semmit nem lát. Kállay András befektetési szakember, a Grémium az Utódlásért Egyesület elnöke szerint mindössze 100–200 ezer család volt képes fenntartani a válság előtti életszínvonalát, a többiek vagyoni helyzete érdemben romlott a magas infláció miatt. A társadalom egészében a nettó pozíció – vagyis a vagyon szembeállítva az eladósodottsággal – látszólag nem gyengült, ám a valóság az, hogy a „felső tízezerbe” tartozók mérsékelt hiteligénye torzítja a képet, a társadalom alsóbb rétegeiben egyre többen kénytelenek személyi kölcsönökkel, folyószámlahitelekkel kipótolni a jövedelmüket. Kállay András szerint mára eljutottunk oda, hogy tízből hét családnak a hó végére csak az – időközben szintén értékét vesztő – ingatlana marad mint felmutatható vagyon, ők tehát nem tudnak kijönni a havi jövedelmükből.

A vagyoni aránytalanságokat jól mutatja, hogy a tizedekre osztott társadalomban a legtehetősebbek birtokolják a bankképes likvid vagyon 60, illetve a cégtulajdonok több mint 80 százalékát. Ebben a körben masszívan 100 millió forint felett van az átlagos vagyon, de még közülük sem tudta mindenki átvészelni sebesülések nélkül a nehéz időket. Eközben az átlagos vagyont a társadalom egészében családonként 50 millió forintra becsülik a szakemberek, a még pontosabb képet mutató medián érték pedig mindössze néhány tízmillió forint lehet, és ebbe beleértik az ingatlanvagyont is.

A beszélgetésben szót ejtünk a kormány legújabb pénzgyűjtési akciójáról, az állampapír-kereslet növeléséről, arról, hogy erre mekkora vagyon mozdulhat meg, hogyan reagálhatnak a nagybefektetők az agresszív kampányra, elfordulnak-e a magyar piactól, a rendeleti úton hozott döntések miatt veszélyben látva a jogbiztonságot, valamint arról is beszéltünk, hogy miért nem tudtak felkerülni magyar üzletemberek harminc év alatt sem a régiós gazdaglisták élére, és ebben hozhat-e változást a NER.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik