Filéző

Nem adok olyan ételt másnak, amit saját magamnak vagy a gyerekemnek ne adnék

Vajda József azért alapította meg tíz éve a Pékműhelyt, mert Németországból hazatérve döbbent rá, hogy Magyarországon nem tud jó kenyeret kapni. Azóta a Pékműhely Budapest egyik legkedveltebb péksége lett, és mellette elindította a Kenyérlelke fesztivált is. Vajda szerint sokkal jobb hely lenne a világ, ha az emberek szeretnék, amit csinálnak, csak sajnos sokszor a megélhetéshez szabjuk az álmainkat, ahelyett, hogy belevágnánk a megvalósításukba. Persze ő is örül annak, hogy jól megy az üzlet, de azt mondja, akkor is kenyeret sütne, ha egyáltalán nem lenne pénz a világban. Hogy lehetséges, hogy az autónkba ugyan nem tankolnánk káros üzemanyagot, és a virágunkat sem öntöznénk sósavval, az mégsem érdekel minket, hogy nap mint nap mérgeket viszünk be a saját szervezetünkbe? Mire jött rá, mikor kivonult a pusztába? És vajon miért penderíti ki a boltjából a vásárlót, aki azt hiszi, pénzzel bármit és bárkit megvehet magának? Filéző podcast.

Vajda Józsefnek tavaly jelent meg könyve is a kenyérkészítésről, amiben e filozófiája mellett konkrét receptek is vannak. A kenyér lelke című kötetet ide kattintva lehet megnézni.

A Filéző podcast előző epizódja:

Életünk során két-háromszor sem ártana szakmát váltanunk
Fekete Antonióval beszélgettünk, aki több mint húsz évet töltött el a konyhán, de a séfkabátot a szakácskönyvekre cserélte. Aki igazán el akar mélyülni a gasztróban, annak ismernie kell a boltját.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik