Filéző

Ötvös Zsuzsanna: Egy nagy adóssága még biztos van a magyar cukrászatnak

A Filéző podcast vendége Ötvös Zsuzsanna, a Laurel Budapest cukrásza és társséfje volt, aki klasszika-filológia doktoranduszként indította el annak idején a Praliné Paradicsom blogot, idén pedig már a harmadik könyve jelenik meg a desszertkészítésről. Miért kell rehabilitálni a puncskockát? Hogy áll a hagyományos magyar sütemények korszerűsítése? Fontos-e, hogy emlékeket ébresszen egy-egy édesség? És milyen cukrászda hiányzik még nagyon a budapesti palettáról?

A ló túloldala

A francia cukrászat térhódításával kicsit átestünk a ló túloldalára. Ha bemegyünk akár vidéken is egy cukrászdába, jó eséllyel találunk félgömb alakú, csillogós tükörmázzal áthúzott desszerteket, amik tök jól néznek ki, és akár jó ízűek is lehetnek, ha jó alapanyagokból, jó technológiával készültek, de nem ébresztenek bennünk emlékeket. Érzelmi szinten tehát nem tudunk ezekhez kötődni, és szerintem ez elvesz az élményből.

Mennyiség helyett minőség

A mennyiségi szemlélet nemcsak a cukrászatban, de a gasztronómia sok területén megfigyelhető még. Nem azt nézzük, hogy valami milyen minőségű, hanem azt, hogy milyen mennyiséget tudunk egy bizonyos összegért kapni – legyen az sütemény vagy egy ételekkel megpakolt tányér az étteremben. Nagyon sok idő, amíg eljutunk oda, hogy minőségi szemlélet váltsa fel ezt a mennyiségit.

Fókuszban a magyar desszert

Látok biztató jeleket, sok olyan cukrászda van, ahol magyar eredetű sütemények állandó részei a kínálatnak, és nagyon jó minőségben készülnek. (…) Ami hiányzik még, az egy olyan presztízs cukrászda itthon, ahol a magyar desszertek vannak abszolút fókuszban. Ha például egy Magyarországra látogató külföldi arra kérne, hogy mondjak egy cukrászdát, ahova bemehet, és ott végigkóstolhat egy térben legalább öt klasszikus magyar desszertet – nagyon jó alapanyagokból, modern technológiákkal elkészítve –, nem tudnék ilyet mondani. Ez még egy nagy adóssága a magyar cukrászatnak.

Sütemények vegán módra?

A vegán cukrászat egy külön szakma, nekem is nulláról kellett kezdenem ezt a tanulási folyamatot. Egy vegán desszertet sosem úgy készítek, hogy fogok egy nem vegán desszertet, és szinte erőszakkal veganizálom. (…) Először mindig nem vegánokon tesztelek, mert a vegánok sokszor már elfelejtették, hogy milyen a vajjal, tejszínnel készült állagok íze. Azért tesztelek mindig olyanokon, akik esznek hagyományos desszerteket is, mert sokkal szigorúbbak. Ami az ő szűrőjükön átmegy, az biztos át fog menni egy vegán kóstoló szűrőjén is.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik