Vég nélküli bálnamészárlás kezdődhet

Japán kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), és felújítja a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Súlyos csapás ez a tengeri óriások és a természetvédelem számára.

24.hu

Ne is reménykedjen fehér karácsonyban

Two women carry a freshly purchased Christmas tree as snow falls in Frankfurt, western Germany, on December 10, 2017. (Photo by Frank Rumpenhorst / dpa / AFP) / Germany OUT

Szenteste és az ünnep tényleg akkor a legszebb, ha fehér a táj és szállingózik a hó, az ember évről évre reménykedik. Idén erre kevés az esély, és a klímaváltozás a jövőben is „tavaszias” szentestéket ígér.

Bihari Dániel

Jön december leghidegebb hete

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Napról napra hűl a levegő, a hét második felére fagypont feletti hőmérsékletet sehol nem mérhetünk. Lesz most egy hideg hetünk, utána megint jön a meleg.

Bihari Dániel

Gyufával kaszálni nagyon rossz ötlet

Fót, 2012. március 27.
Tűzoltó dolgozik 2012. március 27-én éjszaka a Pest megyei Fótligeten. Korábban egy bevásárlóközpont melletti erdős területen mintegy 6 hektáron csaptak fel a lángok. A nagy erőkkel kiérkező tűzoltók többórás munka árán tudták csak a tüzet eloltani. A tűz keletkezési okát szakértők vizsgálják.
MTI Fotó: Lakatos Péter

Magyarország nem Kalifornia, de az erdőtüzek nálunk is komoly fenyegetést jelentenek. Itthon az esetek 99 százaléka emberi mulasztásból ered, tüzet oltani szexi, megelőzni nem, mégis erre kellene törekednünk.

Bihari Dániel

Tartályokba zárják a Balatont

A laikus számára 12 vízzel teli műanyag medence, valójában csúcstechnológiás laboratórium a tihanyi apátság lábánál: a klímaváltozás és az emberi tevékenység káros hatásainak megismerését, az elkerülhetetlenre való felkészülést szolgálja.

Bihari Dániel

Ezeket a madarakat tilos etetni

Vízimadarakat ember és állat érdekeit tekintve is tilos etetni. Az énekesek sincsenek ránk szorulva, de bajt nem okozunk vele, az élmény mellett pedig meghálálják a terített asztalt. Ám ha belefogunk, csináljuk jól.

Bihari Dániel

Ezért ápolták a csupasz fák lombját

November közepén a lakossági tájékoztatás szerint lombtrágyázás folyt Óbudán több helyszínen is. A furcsa ebben az, hogy a fákon ekkor már csak alig pár szédült őszi levél maradt... Megfejtettük a titkot.

Bihari Dániel

Erős felmelegedés jön a hóra

Budapest, 2018. november 19.
Behavazott falevelek a Normafánál 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

A Dunántúl és a hegyek fehérbe öltöznek, mindenki más tankönyvi definíció szerint összeállt, szmötyis latyakban fog gázolni. Ez a csoda is csak pár napig tart, a jövő héten már komolyabb pluszok repkednek.

Bihari Dániel

Több ezer magyart öl meg az időjárás

Budapest, 2018. július 31.
Gyerekek játszanak a szökőkútnál Budapesten a Szent István téren 2018. július 31-én. A rendkívüli és tartós hőség miatt országosan életbe lépett a hőségriadó, a vörös kód. A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja, a legmagasabb hőmérséklet 35 Celsius-fok is lehet.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az egyre durvább és hosszabb hőhullámok több száz ember életét követelik Magyarországon, 2015-ben 1800-an haltak meg hőhullámok következtében. Egyelőre ez jelenti a klímaváltozás legkomolyabb egészségügyi hatását, a helyzet várhatóan csak romlani fog.

Bihari Dániel
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.