Filéző

Mi a jó házi kenyér titka? És miért nem tanácsos a búzalisztet démonizálni?

A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. Második epizódunk témája a liszt és a kenyér, amely évezredek óta központi helyet foglal el étkezésünkben, kultúránkban és a vallási rítusokban egyaránt. De miben jártak élen a középkori pékek? Mire jó, és mire nem jó a kovász? És miért nem bölcs dolog a búzalisztet mandulalisztre cserélni?

A megújult Filéző podcast szombatonként érkező epizódjait egyelőre a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatják meg.

Az egész évad során Saly Noémi gasztrotörténész, Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos Salt étterem séfje, és Szabó Adrienn dietetikus a vendégünk, akikkel hat héten át egy-egy konyhai őselemet vizsgálunk meg (só, liszt, zsír/olaj, hús, krumpli, cukor). A mostani rész fókuszában a liszt áll, és többek között ilyen kérdésekről esik szó a beszélgetésekben:

  • Ugyanúgy nézett-e ki az a kenyér, amit ötszáz vagy ezer éve ettek elődeink, mint amit ma megvehetünk a boltban?
  • Süthetünk-e otthon is tökéletes kenyeret?
  • Miért „kenyeret keresünk” a munkahelyen és csinál az, aki „lekenyerez”?
  • Mi az a hadi linzer, és miért fontos a lelki megtisztulás az ostyakészítéshez?
  • Tényleg lejárt-e a sima búzaliszt ideje, illetve jobbak-e az alternatív lisztek?
  • Egyáltalán, érdemes-e még ragaszkodnunk a kenyérhez?
A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik