Filéző

Megéri fermentált zöldségre cserélni az ecetes uborkát

A Filéző podcast vendége Müller Ildikó kistermelő és táplálkozási szakértő volt, akivel szóba került, miért lett divat újra a fermentálás, hogyan segítik az erjesztett ételek az emésztőrendszerünket, és tényleg elég-e néhány befőttesüveg ahhoz, hogy otthon nekilássunk.

Minden egyes nap

Minden nap kellene fermentált ételeket fogyasztanunk, még ha nem is sokat. A mai társadalomban ugyanis tényleg nagyon komoly emésztőrendszeri egyensúlytalanságok alakultak ki. Ezekben az erjesztett élelmiszerekben viszont olyan mikrobák vannak, amelyekre szüksége van az emésztőrendszerünknek. Vissza tudják szorítani a patogén bélflóra életterét, egyúttal részt vesznek az emésztésben, a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontásában, a hormonrendszer stimulálásában is segítenek, valamint vitaminokat képesek előállítani.

Ecetes savanyúság vs. fermentálás

Az ecetes savanyítás teljesen más, mert azokat az élelmiszereket hőkezelésnek is alávetik, ezzel elpusztítják azokat a mikrobákat, amik eredetileg rajta vannak a növényeinken. Utána ecettel savanyítják be, és adnak még hozzá más tartósító anyagokat is. Tehát inkább az ízéért fogyasztjuk ezeket a termékeket, ami miatt még cukrot is raknak bele sokszor, ám az kérdéses, hogy mennyi tápanyag, vitamin vagy enzim marad meg bennük.

Egészséges Magyarország

Mikor tíz éve elkezdtünk tanfolyamokat tartani a fermentálásról és a helyes táplálkozásról, olyan illúzióim voltak, hogy hamarosan mindenki tudni fog erről, és egészséges lesz egész Magyarország. Azóta is látjuk, hogy hatalmas létjogosultsága van annak, hogy informáljuk az embereket a táplálkozásról, mert rengeteg a tévút.

Van „kapudrogja” a fermentált zöldségeknek?

Gyakran szokták kérdezni tőlem, hogy első körben fogyasztanának fermentált terméket, és mit ajánlok. Általában azt felelem, hogy mindenki gondolja végig, milyen zöldséget szeret a legjobban, és abból válasszon lehetőleg. A káposzta például nagyon népszerű, a céklás termékeket is nagyon kedvelik. A fermentált tök és cukkini nagyon elüt ezektől, de annak is megvan az elkötelezett rajongótábora.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik