HIRDETÉS
Filéző

Mi a jó házi kenyér titka? És miért nem tanácsos a búzalisztet démonizálni?

A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. Második epizódunk témája a liszt és a kenyér, amely évezredek óta központi helyet foglal el étkezésünkben, kultúránkban és a vallási rítusokban egyaránt. De miben jártak élen a középkori pékek? Mire jó, és mire nem jó a kovász? És miért nem bölcs dolog a búzalisztet mandulalisztre cserélni?

A megújult Filéző podcast epizódjait korábban csak a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatták meg, most azonban hétről hétre mindenki számára elérhetővé tesszük – a 24.hu felületén és a streaming platformokon egyaránt (Spotify, Youtube, Apple podcast).

Az egész évad során Saly Noémi gasztrotörténész, Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos Salt étterem séfje, és Szabó Adrienn dietetikus a vendégünk, akikkel hat héten át egy-egy konyhai őselemet vizsgálunk meg (só, liszt, zsír/olaj, hús, krumpli, cukor). A mostani rész fókuszában a liszt áll, és többek között ilyen kérdésekről esik szó a beszélgetésekben:

  • Ugyanúgy nézett-e ki az a kenyér, amit ötszáz vagy ezer éve ettek elődeink, mint amit ma megvehetünk a boltban?
  • Süthetünk-e otthon is tökéletes kenyeret?
  • Miért „kenyeret keresünk” a munkahelyen és csinál az, aki „lekenyerez”?
  • Mi az a hadi linzer, és miért fontos a lelki megtisztulás az ostyakészítéshez?
  • Tényleg lejárt-e a sima búzaliszt ideje, illetve jobbak-e az alternatív lisztek?
  • Egyáltalán, érdemes-e még ragaszkodnunk a kenyérhez?
Legfrissebb epizódok
Orbán fejében nincs olyan jövőkép, hogy már nem az övé a hatalom
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik