Filéző

Tényleg birodalmak sorsát döntötte el a só? És mennyire érdemes vigyázni vele, ha sokáig akarunk élni?

A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. Az első epizód témája a só, amelyet egykor az arany árában mértek, ma mégis ott van mindannyiunk asztalán. De hogy jutottunk idáig? És mennyire kockázatos az egészségünkre nézve?

A megújult Filéző podcast epizódjait korábban csak a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatták meg, most azonban hétről hétre mindenki számára elérhetővé tesszük – a 24.hu felületén és a streaming platformokon egyaránt (Spotify, Youtube, Apple podcast).

Az egész évad során Saly Noémi gasztrotörténész, Tóth Szilárd, a Salt étterem Michelin-csillagos séfje, és Szabó Adrienn dietetikus a vendégünk, akikkel hat héten át egy-egy konyhai őselemet vizsgálunk meg (só, liszt, zsír/olaj, hús, krumpli, cukor). Az első adás középpontjában a só áll, és többek között ilyen kérdésekről esik szó a beszélgetésekben:

  • Vajon mi köze lehetett a sónak a forradalmak kirobbanásához vagy városállamok felemelkedéséhez és bukásához?
  • Tényleg a só hozza ki az ételek ízét, vagy inkább agyoncsapja azokat?
  • Hogy előzik meg az éttermek, hogy problémát okozzon, ha szerelmes a szakács?
  • Mennyit szabad sóznunk, ha nem akarunk egészségi problémákat?
  • Van-e lényegi különbség a sima asztali és mondjuk a Himalája só között?
  • Mi köze a „se pénz, se posztó” szólásunknak a sóbányászathoz?
  • Szabad-e savanyításhoz jódozott sót használni?
  • És mit szól a vakon sózáshoz a Michelin-csillagos séf, illetve a dietetikus.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik