Filéző

Tényleg birodalmak sorsát döntötte el a só? És mennyire érdemes vigyázni vele, ha sokáig akarunk élni?

A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. Az első epizód témája a só, amelyet egykor az arany árában mértek, ma mégis ott van mindannyiunk asztalán. De hogy jutottunk idáig? És mennyire kockázatos az egészségünkre nézve?

A megújult Filéző podcast szombatonként érkező epizódjait egyelőre a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatják meg.

Az egész évad során Saly Noémi gasztrotörténész, Tóth Szilárd, a Salt étterem Michelin-csillagos séfje, és Szabó Adrienn dietetikus a vendégünk, akikkel hat héten át egy-egy konyhai őselemet vizsgálunk meg (só, liszt, zsír/olaj, hús, krumpli, cukor). Az első adás középpontjában a só áll, és többek között ilyen kérdésekről esik szó a beszélgetésekben:

  • Vajon mi köze lehetett a sónak a forradalmak kirobbanásához vagy városállamok felemelkedéséhez és bukásához?
  • Tényleg a só hozza ki az ételek ízét, vagy inkább agyoncsapja azokat?
  • Hogy előzik meg az éttermek, hogy problémát okozzon, ha szerelmes a szakács?
  • Mennyit szabad sóznunk, ha nem akarunk egészségi problémákat?
  • Van-e lényegi különbség a sima asztali és mondjuk a Himalája só között?
  • Mi köze a „se pénz, se posztó” szólásunknak a sóbányászathoz?
  • Szabad-e savanyításhoz jódozott sót használni?
  • És mit szól a vakon sózáshoz a Michelin-csillagos séf, illetve a dietetikus.
A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik