Filéző

Nyögvenyelő, görheny, katakönyöke – hiába keressük a Jókai bablevest vagy a pörköltet Jókai Mór nemzeti étlapján

A Filéző vendége Ács Bori, a Telex újságírója volt, akinek Elfelejtett magyar konyha címen jelent meg az első szakácskönyve nemrég. Ebben egyrészt körbejárja, mi veszett el és mi alakult át a 19. századi magyar konyhából, másrészt sütni-főzni is lehet belőle, ugyanis ő a saját konyhájában elkészítette a Jókai Mór által 1862-ben „nemzeti eledeleinknek” titulált fogásokat. De vajon hol marad a pörkölt, a rántott hús és a Jókai bableves? Miért gazdagítja a gasztrokutatást, ha meg is főzzük a régi recepteket? És hogy veszhetett ki a szótárunkból a nyögvenyelő?

Jókai esete a bablevessel

A slusszpoén, hogy ez az egyetlen étel, amit Jókaihoz kötünk, de tulajdonképpen Jókainak semmi köze a Jókai bableveshez, ezt az utókor akasztotta egy bablevesre. Jó, kicsit túlzás, hogy semmi köze, mert tényleg volt egy kedvenc fogása, ami egy csülkös, nagyon kollagénes, rengeteg állati végtaggal főtt bab volt – mai szemmel nagyon bizarr étel, köze sincs ahhoz a bableveshez, amit ma a vendéglőkben ehetünk.

Meg kell főzni

Fontos hitvallásom, hogy a gasztronómiatörténet nem működik önmagában, hogy csak úgy olvasgatjuk és elmondjuk, hogy ez így volt, vagy úgy volt, a halászlevet így meg úgy csinálták. Csak akkor derül ki, miért úgy csinálták, ha a konyhában mindez megjelenik, megfőzzük, megkóstoljuk. Nagyon sok felismerés ebből fakad, hogy megfőzöm, és rájövök, hogy ez mire hasonlít a mai ételeink közül.

Nem légből kapott ötlet

Ezt a szakácskönyvet abszolút nem abból a célból írtam, hogy egy az egyben megfőzzék a recepteket az olvasók. Azt is lehet, de már most olyan visszajelzések jönnek, hogy elővettem, felnyitottam, eszembe jutott róla valami, amit az anyukám vagy a nagymamám csinált, és megkérdeztem tőlük. Gondolatindító könyvnek szánom, hogy elkezdjenek főzni, akár csak egyetlen dolgot változtassanak ez alapján a megszokott receptjükön. Próbálják ki, hogy milyen, ha mondjuk a vetrece mintájára megsütik a húst először egészben grillen – most mindenki szeret grillezni –, és utána csinálnak belőle pörköltet. Kezdjenek el kísérletezni más technológiákkal, és legyenek tisztában azzal, hogy ez nem egy celebszakács légből kapott ötlete, hanem igenis a saját kultúránkból fakad, és ez klassz dolog.

A receptek kalandos élete

Nagyon szeretnék foglalkozni a Monarchia konyhájával, mert itt egyre általánosabb az a szemlélet, hogy ez az időszak nem egy ilyen elnyomás volt, hanem egy kulturális, színes együttélés. Ezt tök jó lenne pontosabban összefoglalni, hogy melyik mai fontos ételünkre milyen hatással voltak a különböző nemzetek együttélései. Hogyan néz ki egy bejgli Csehországban, vagy hogy néz ki egy húsleves vagy rántott hús itt vagy ott vagy amott. (…) Ezek nem lopások. Nem arról van szó, hogy ők vették tőlünk, vagy mi vettük tőlük. A receptek folyamatosan változnak, és nincs olyan, hogy az én receptem, a te recepted, az ő receptje, hanem receptek vannak, amik maguk is élnek és alakulnak.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik