Filéző

Még mindig nem értik, ha a kacsamáj mellé sört adunk

A Filéző podcast vendége Piszkor Norbert, a Madhouse Bistro & Craft Beer Bar séfje volt, aki cukrászként kezdte a pályát, és már a hazai kézműves sörforradalom hajnalán kísérletezett komlós és malátás édességekkel. De vajon hogy váltott a szakácskodásra? Miért nem lenne még értelme egy teljes séfvacsorát sörök mellé meghirdetni? Milyen a stout alapú gulyás? És milyen döntésekre kényszeríti az infláció az étlap összeállításakor?

IPA-fagyi és komlós trüffel

Elkezdtem kísérletezni, hogy a komlót vagy a malátát hogyan tudom fölhasználni. Nem közvetlenül sört kezdtem el a süteményekbe rakni, hanem a sör alapanyagait. Az első Főzdefesztre komlós trüffelt készítettem, és komlóval ízesítettem a fagylaltot is, így született meg az IPA-fagyi.

Találkozás a csokival

Abból a korosztályból származom, amikor még nagyon olcsó alapanyagokkal tanultunk cukrászkodni, és a leveles tészta is margarinból készült. Az nyitott számomra új távlatokat, amikor először találkoztam jó minőségű csokival, és megtanultam temperálni. Az iskolában persze le volt írva, hogyan temperálunk egy csokit, de annak köze sem volt ahhoz, mint amikor magamtól csináltam.

Hol tart a sörkultúra a borokhoz képest?

Szerintem még most is annyira az elején tartunk ennek, hogy egy séfvacsorát csak sörre meghirdetni nem lenne jó ötlet, mert az emberek nem értik. Még mindig az van, hogy a kacsamájhoz hogyan rakunk hozzá egy lágert. Nem értik, hogy vannak hordóérlelésű, savanyított sörök. Ezért mondom, hogy már nem az elején vagyunk, de nem is a végén. Folyamatosan fejlődik ez a dolog.

Fúziós konyha

Alapanyagok terén eltoltuk magunkat kicsit Ázsia felé, a japán és koreai vonal érvényesül, de igyekszem ezt kordában tartani, és a fúziót jó értelemben használni. Hogy egyfelől megmaradjon a magyar identitásunk, közben viszont tudjunk játszani az alapanyagokkal. Például van most egy kakaslevesünk, ami hagyományos Újházy-alapon készül, de be vannak sütve a csontok, és rakunk hozzá kombu algát meg pici halpelyhet, így egyfajta dasit készítünk.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik