Filéző

Borzalmas a konyhai munka, de a legborzalmasabb benne, hogy szeretjük csinálni

A Filéző podcast vendége Kovács Dominik, a MÁK Bistro egykori séfje, a Christie's Urban Bistro reggeliző jelenlegi konyhafőnőke volt. Ősszel ő képviselte Magyarországot Zágrábban, a fiatal séfek számára megrendezett San Pellegrino Young Chef Academy versenyen. De hogy jutott el nagymamája barátfüléjétől a nemzetközi megmérettetésig? Milyen volt Rácz Jenővel felkészülni, és működik-e a generációk közti tudásátadás a hazai vendéglátásban? Hogyan hat a TikTok a gasztronómiára? És miért lenne fontos, hogy ne csak recepteket magoltassanak, de kreativitásra neveljenek az iskolában?

Több mint táplálkozás

Barátfülével versenyeztem, amit mi, magyarok jól ismerünk, de koncepciója már eleve fura lehet külföldön mint édes tésztadesszertnek. Ráadásul én főétel verzióban, ami szerintem érdekes dolog, és próbáltam minél több geget belecsempészni, de állt mögötte személyes történet is. (…) Nagymamám nagyon sok barátfülét készített, és ez volt talán az első pillanat gyerekkoromban, ami kicsit felnyitotta a szemem, hogy azért ez nemcsak a táplálkozásról szól, de humor, kultúra, játékosság is van benne. Részben tehát ez volt az üzenete a tányéromnak.

Répacsík-hajtogatás felsőfokon

Minden fiatal séfnek nagyon ajánlom a versenyzést, mert hatalmas kiugrási lehetőség. Már olyan szempontból is, hogy azért a legtöbbször nem főzhetjük azt, amit szeretnénk, főleg a fine dining éttermekben. Ezekben is rengeteget lehet tanulni, de azért nem arról szól, hogy bekerül az ember a konyhára és szabadjára engedi a fantáziáját, elképzelhető, hogy hónapokig csak egy répacsíkot hajtogat.

Nemzedékről nemzedékre?

Abszolút működik a generációk közti tudásátadás. Nekem nagy pozitív élmény volt a versenymentorommal, Rácz Jenővel kapcsolatban is, de bárhol dolgoztam eddig – és most már nagyon sok nagy magyar séf mellett dolgozhattam –, mindenki kivétel nélkül megosztotta a tudását. Szerintem a budapesti fine dining éttermek kultúrájában nemzetközi szinten is elismerésre méltó ez a szintű tudásátadás, és hogy nincs szakmai irigység, féltékenység. Mindenki megosztja egymással a tapasztalatait, ismereteit.

Mindegy, csak a rántás legyen meg

Talán egyre több olyan iskola van, ahol próbálnak lépést tartani a modern gasztronómiával, de azért még nagyon le van maradva az oktatás. Nem tudom, hogy jelenleg milyen, de azért én sem végeztem régen. Akkor még az volt, hogy nem ízeket alkotni tanítottak meg, hanem receptúrákat kőkeményen bevéstek a fejekbe. Azokat be kellett magolni, de plusz alapanyagokat nem lehetett hozzátenni: ha a rántást kihagytuk, az is hiba volt, én még pontlevonást kaptam ezért a szakmunkás vizsgán.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik