Konyhai hobbiból nőtt ki a sajtmanufaktúra
Nagyon szerettem volna a gyerekkoromhoz hasonlóan valami normális ételt tenni a család asztalára. Visszakanyarodtam a szüleim gyökereihez, és én is elkezdtem a konyhakerti művészkedést a szüleim segítségével. (…) Kiköltöztem Budapestről, ez hozta magával, hogy az ételek minőségét lecseréltem a konyhában, így sorra került egy ponton a tejtermék is. Akkor elkezdtem sajtokkal meg joghurttal kísérletezni, és nagyon jól sikerült. (…) Először kollégák, barátok, szomszédok, családtagok tesztelgették a termékeket, amikor készítettem. Amikor vendégségbe vagy csajos buliba mentem a barátnőimmel, akkor nem muffint vagy franciasalátát vittem magammal, hanem sajttálat. És rácsodálkoztak az ismerőseim meg a buliban jelen lévők, hogy »ez milyen finom, hol vetted?«. Annyian kérték tőlem, hogy készítsek nekik sajtot, hogy eljött egy olyan pillanat, amikor nappal dolgoztam a munkahelyemen, esténként meg hétvégén sajtot gyártottam otthon. Így lett vállalkozás abból, ami hobbinak indult.
A trappistán innen és túl
Komoly technológia nélkül félkemény sajtot készíteni nem lehet, viszont minden sajtkészítőnek az a vágya, hogy egy jó félkemény sajtot csináljon. Miért? Mert nehéz. A gomolya sajtot egy félórás beszélgetés után ti is meg tudnátok otthon csinálni, de félkemény sajtot készíteni sokkal nehezebb. (…) A jól ismert trappista is félkeménysajtnak számít, 21 napos érleléssel készül. Valójában mindenki ezt a széles körben fogyasztott trappistát akarja leváltani egy finomabbra.
Muszáj piacozni
Azért nagyon fontos a mai napig nekem árulnom a piacon, mert muszáj, hogy a vevő találkozzon velünk. Nem leszel hiteles, ha Mari nénit állítod oda magad helyett. Nagyon fontos, hogy a fejekben megmaradjon az a kép, hogy ezt a sajtot igenis mi csináljuk. Mindegy, mekkorára nő egy vállalkozás, ha a tulajdonos, aki elkezdte az egészet, eltűnik, onnantól ez már csak egy brand, és én ezt nem szeretném.
Ezért lőtt ki a sajt ára
A sajtkészítés folyamatos fűtés és folyamatos hűtés, nagyon energiaigényes. Ez az egyik tényező, ami megjelenik a növekvő árakban, a másik a tej előállításának a növekvő költsége. Mert nem adhatunk mást enni az állatnak, mint a mezőgazdaságban megtermelt takarmányt. Az egész világot érintő aszály miatt viszont hatvan százalékkal csökkent a termelés, a gazdák egyszerűen nem tudnak előállítani annyi gabonát, amennyit az állatok igényelnének. Nagyon sok helyen ezért levágják az állatokat, vagy csak nagyon drágán tudnak tejet előállítani.