Ziccer

A magyar futball könnyen cserélhető zokninak nézi a fiatal játékosokat

Ezúttal a magyar labdarúgás került terítékre, ugyanis a hazai bajnokságok újraindulása és a nemzetközi kupaszereplés bőven szolgáltatott kitárgyalni valót. Elvárás-e, hogy Fradin kívül másik magyar csapat is főtáblás legyen? Szakmai alapon megindokolható-e ZTE-Fehérvár-Újpest transzfervonaton utazók közlekedése? Mi értelme van egy olyan rendszernek, ami alapján egy 20 éves játékos öregnek számít, és milyen ösztönzőkkel lehetne ezen javítani? A honi labdarúgás útvesztőiben ezúttal Gaál Tamás sportújságíró, az NB1.hu szerkesztője segített eligazodni.

Olimpikonjaink árnyékában a magyar csapatok is szállítják a sikereket: négyből négy nemzetközi porondon szereplő csapatunk túljutott a második selejtezőkörön, közülük a Ferencváros már biztosan ott lesz valamelyik európai kupasorozat főtábláján. A példátlanul sikeres szereplés okán beszélgettünk arról, hogy meddig juthatnak a Konferencia Ligában versenyző klubok, elvárásként fogalmazható-e meg az, hogy legyen még egy főtáblás csapatunk a már megszokott Fradi mellett, valamint arról, hogy látunk-e olyan célt megfogalmazva, ami indokolja a magyar klubok – jellemzően közpénzből történő – feltőkésítését. Emellett pedig szót ejtettünk Pető Tamás és Bognár György nyilatkozatai nyomán szűk keretekről, halasztási kvótáról és rossz kommunikációról.

Az NB I-ben történő játékosmozgások jelentős hányadát adja ki a Zalaegerszeg-Fehérvár-Újpest relációban végbe menő igazolások. Beszéltünk arról, hogy mi lehet az oka, annak, hogy ez a három klub gyakran üzletel egymással, és hogy ezek a transzferek mennyire tekinthetőek szakmai alapon indokolhatónak. Szóba került még, hogy itthon kizárólag milyen esetekben nyilvánosak az átigazolási díjak, valamint találós kérdésként az is, hogy tudjuk-e, melyik az a magyar játékos, akiért egy éven belül kétszer fizettek úgy, hogy a magyar bajnokságon belül váltott csapatot.

Az NSÜ honlapjáról kimazsolázható – transzparensnek korántsem nevezhető – információk alapján az NB II-ben a 2024/25-ös szezonban egy 2005. január 1-nél később született játékosnak végig a pályán kell lennie ahhoz, hogy egy csapat megkaphassa a maximális támogatást, ami a fiatalok játszatásáért jár. Így fordulhatott elő, hogy a 20 éves Dúzs, aki tavaly végig védte a szezont, már kiöregedett a Honvédban, helyette a Budafok elleni szezonnyitón és a Tatabánya elleni bajnokin is a 2005-ös születésű Gyetván védett. Az eset kapcsán arról beszélgettünk, hogy mi értelme van egy olyan szabályozásnak, ami teljességgel idegen a sport szellemiségétől, mi történik így azokkal a játékosokkal, akik kicsúsznak a támogatott korosztályból, és hogy merre kellene elindulni akkor, ha több fiatalt szeretnénk látni a magyar pályákon.

Kapcsolódó
Varga Barnabás kikerült a Fradi BL-selejtezős keretéből
Először juthat szóhoz sérülése óta a magyar válogatott csatár.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik