Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”

Győzike Show lett a Fidesz eredményvárója, pedig még nem is párttag

Gulyás és Semjén miniszterek után váratlanul Győzike jelent meg a párt VIP-embereként a Bálna sajtórészlegében. A március 15-i Békemeneten debütáló Győzike elmondta, hogy egyelőre még valóban nem tagja a Fidesznek, de keddtől már hivatalossá válik a párttagsága.

Egész héten kampányoltunk, én beadtam ezt az egészet, de holnap nem fogják beiktatni, de keddtől hivatalosan is a párthoz tartozom

– mondta a Győzike a tagsági viszonyát firtató kérdésre. Győzike bemutatta a sajtó képviselőinek vőjelöltjét is, aki szavai szerint “a jövő héten megalakítja a Fidelitast, és megyünk előre, mert előre kell,, hogy menjünk”.

Marjai János / 24.hu

A 24.hu azt kérdezte, hogy a Fideszben esetleg átveszi-e parlamentből távozó Farkas Flóriántól a cigányság érdekképviseletét, vagy milyen szerepre vállalkozik majd a pártban?

Én nem akarom átvenni senkinek a képviseletét, és maradok a Romantic frontembere, énekelni akarok, és olyan világban akarok élni, ahol békesség, család, gyerekek vannak.

Hadházy Ákos: Egyértelművé vált, hogy a levélszavazatokat nem szabad figyelembe venni

Hadházy Ákos a 24.hu és a Partizán közös választási műsorában beszélt a Marosvársárhely mellett talált, elégetett levélszavazatok ügyéről, amellyel kapcsolatban írt egy beadványt a Nemzeti Választási Bizottságnak, ám azt a testület ma elutasította. Hadházy szerint ezzel az a fő probléma, hogy érdemi vizsgálatok nélkül utasították el a potenciális visszaélésekre és csalásokra vonatkozó beadványukat, arra hivatkozva, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, a Nemzeti Választási Bizottság így nem vizsgálhatja a Romániában szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét

Ha eddig kétséges is volt, hogy a levélszavazatokat nem szabad figyelembe venni, a mai döntés néhány órája ezt teljesen egyértelművé tette. Azon lehetett volna vitatkozni, hogy az a 17 lap mennyire befolyásolja az egészet, de az, hogy azt mondják, hogy nem tudjuk garantálni a biztonságot, nagyon súlyos dolog.

A teljes interjút itt tudják megnézni:

Kutyapárt: Piros lesz a paradicsom vagy sárga?

Úgy tűnik, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt feltette az este nagy kérdését, amit a Fidesz még a kampány első felében próbált megfuttatni a mulatós folklór kampányba integrálásával.

Emlékezetes, hogy az orosz-ukrán háború kezdete előtt a Piros volt a paradicsom, nem sárga… kezdetű népi rigmussal próbálta irányba állítani potenciális választói egy részét a kormányzó politikai erő.

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje szombaton, a TV2-nek a válsztasok előtt adott utolsó paradés „interjújaban” vissza is utalt erre, mondván:

Előre vagy hátra, ez volt a kérdés, de beesett a háború.

A Kutyapárt az eredményváró rendezvényén ennek fényében piros és sárga koktélparadicsommal díszített szendvicseket kínált közvetlenül az urnazárás után. Adódik tehát a kérdés:

Piros-lesz a paradicsom vagy sárga?

A válaszra minden bizonnyal hamarosan fény derül.

24.hu

Úgy tűnik, a temérdek sörpad nem volt túl jó ötlet

Egyelőre alig ülnek a sörpadoknál az ellenzéki eredményvárón, ami nem is csoda ebben a nagy hidegben. Lenn, az aktivista szektorban legfeljebb százan lehetnek kinn a pályán.

Kezdenek szállingózni a politikusok, itt van Ujhelyi István, Kerpel-Fronius Gábor, Fekete-Győr András. Időközben befutott Kukorelly Endre költő is, aki 2010 és 2012 közt lett az LMP országgyűlési képviselője.

Dúró: „Olyan ellenszélben küzdöttünk, mint eddig soha”

Sajtótájékoztatót tartott Dúró Dóra elnökhelyettes a Mi Hazánk eredményváróján. A képviselőjelölt elmondta, rendkívül büszke a pártjára, amely programközpontú kampányt folytatott,  botrányok nélkül.

Dúró szerint olyan ellenszélben küzdött a párt, mint eddig soha. Példaként említette a párt Facebook-oldalának törlését, és hogy támadás érte a Mi Hazánk honlapját, valamint azt, hogy szerinte más pártok cigány szavazókat szállítottak, illetve szavazatvásárlások is történtek. Az elnökhelyettes szerint, mivel a Mi Hazánk Facebook-oldala több mint félmillió embert ér el, a törlése befolyásolta a választásokat.

Varga Jennifer / 24.hu

A képviselőjelölt megemlítette, hogy a kormánypárti Mediaworks még a fizetett hirdetéseiket sem engedte megjelentetni, a Magyar Nemzet és több mint 20 lap megtagadta ezt a párttól. Szintén emlékeztetett, hogy a Mi Hazánk mindössze 26 óriásplakáton és 74 citylighton jelenhetett meg. Dúró elmondta, bármi is lesz az eredmény, ő büszke lesz rá, de jóslatokba nem bocsátkozott.

A párt eredményváróján sikerült beszélnünk néhány szimpatizánssal is, akik bizakodóak voltak, 6-7 százalékos eredményre, így a párt bejutására számítanak.

Nádasdy Ádám: Ha győz az ellenzék, ordibálni fogok az örömtől

„Én nagyon szurkolok az ellenzéknek, mert nekem elegem van az Orbán-rendszerből. El tudom képzelni, hogy Orbán fog végül kormányt alakítani, tehát lesz elég helye a Parlamentben, de távolról sem olyan többséggel mint eddig, és lehet, hogy valamennyire megreped az a bástya, amit a Fidesz felépített maga köré”

– mondta Nádasdy Ádám nyelvész a 24.hu és a Partizán közös választási műsorában, ahol arról is beszélt, hogy őt személy szerint – a szociális igazságtalanságokon túl – az zavarja a legjobban a jelenlegi Fidesz-kormányban, hogy gátlástalanul hazudik, és „ostobasággal tömik az emberek fejét”.

Mint a rossz szülő vagy a rossz tanár, aki olyasmire neveli a gyereket, amire nem szabadna.

Elmondta azt is, hogy ma éjjel biztos nem fekszik le, amíg nincsenek eredmények. Egy esetleges Fidesz-győzelmet rezignáltan venne tudomásul, egy ellenzéki győzelem esetén pedig ordibálni fog az örömtől, még ha tudja is, hogy nagyon nehéz idők jönnek. A teljes interjút itt nézhetik meg:

Gulyás: Nem kudarc, ha nem lesz kétharmad

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a 24.hu-Partizán kamerája előtt azt mondta, nem tekinti kudarcnak, ha a kormányoldal most nem tud kétharmadot szerezni. Gulyás nyilatkozata hamarosan megtekinthető a videós élő hírfolyamban.

NVI: este kilenc után érkezhetnek az első adatok

Országszerte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást, mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörökben megkezdődött a szavazatösszesítés. Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat.

Azzal számolnak, hogy várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok. Nagy Attila felhívta a figyelmet arra: a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

Szólt arról is, ahhoz, hogy a szavazást időben le tudják zárni, kellett az átjelentkezéssel kapcsolatos jogalkotói módosítás is, valamint az NVI és a helyi választási irodák együttműködése, ami lehetővé tette, hogy 157 ezer átjelentkezéssel szavazó választópolgár időben le tudja adni szavazatát.

Sem az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörökben, sem a normál szavazókörökben nem alakultak ki olyan sorok, ami miatt ne tudtak volna időben zárni.

Este 7 óra után az NVI munkatársai megkezdték azoknak a levélszavazatoknak a feldolgozását, amelyeknek érvényes volt az azonosító nyilatkozatuk.

Budapesten a Hegyvidék, vidéken Budakeszi a legaktívabb

A 18:30-as részvételi adatok szerint továbbra is a budapesti választókörzetekben a legnagyobb a részvétel. Az egész országot tekintve is arányaiban a legtöbben a budapesti 3-as körzetben (XII. kerület) járultak az urnákhoz: fél hétig a jogosultak 78,25 százaléka nyilvánított véleményt a Fürjes Balázs–Hajnal Miklós csörtéről. Csaknem ugyanilyen arányban (78,07 százalék) szavaztak a 4-es választókörzetben, azaz a II. kerületben, de nem sokkal marad el ettől a 2-es választókörzet (vagyis a XI. kerület) a maga 77,39 százalékával, illetve a 13-as körzet (XVI. kerület) 77,73 százalékkal.

Vidéken sem változott a helyzet 17 óra óta, továbbra is a Pest megyei választókörzetekben a legmagasabb a részvétel. A két órával korábbi helyzethez hasonlóan a budakeszi központú körzetben járultak az urnákhoz a legnagyobb arányban a szavazók: Pest megye 2-es körzetében 77,11 százalék a részvételi arány, de 75 százalék fölötti részvételnél tartottak fél hétkor a szentendrei és a dunakeszi központú körzetekben is.

A vidéki körzetek közül szintén magas – 70–73 százalékos – volt a részvételi arány 18:30-kor néhány megyei jogú városban, például Érden, Székesfehérváron, Szombathelyen, Sopronban és Hódmezővásárhelyen.

A népszavazáson fél hétig 67,06 százalék szavazott

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap 18:30 óráig a szavazásra jogosultak 67,06 százaléka (5 159 496 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A fővárosban a szavazók 71,75 százaléka, 919 635 választópolgár adta le szavazatát fél hétig.

A megyék közül a részvételi arány 18:30-kor Vas megyében volt a legmagasabb, 71,62 százalék (144 155 szavazó), a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 61,35 százalék (309 840 szavazó).

2010-ben és 2014-ben szavaztak csak kevesebben fél hétig

A választásra jogosultak 67,8 százaléka járult az urnákhoz. Az elmúlt húsz évben ennél kevesebben csak 2010-ben és 2014-ben mentek el szavazni (64,38, illetve 61,73 százalék).

Frissítés: 2014-ben és azelőtt csak fél hatkor, illetve hétkor volt részvételiarány-hirdetés, így az adatok nem össze hasonlíthatóak.

Gulyás és Semjén szerint a magas részvétel a demokrácia ünnepe

Gulyás Gergely miniszter rövid nyilatkozatra jelent meg a Bálna sajtórészlegében negyed órával az urnazárás után.  Gulyás köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választáson és elismerését fejezte ki a szavazás technikai lebonyolításért is. Gulyás szerint magas volt részvétel, „hajszál híján a négy évvel ezelőtti”. „A demokrácia győzelme, hogy ilyen magas a részvétel, mert ez erős legitimációt ad a választás győztesének” – mondta.

A miniszter izgalommal várja az eredményeket, bár már látták az első előrejelzéseket, amelyek optimizmusra adnak okot a Fidesznek.

Semjén Zsolt is köszönettel kezdte, megismételve, hogy a magas részvétel a demokrácia ünnepe. Megköszönte a határon túliak „nemzethűségét”, amiért jóval nagyobb számban vettek részt a választáson, mint négy éve, a magyar parlament az összmagyarság parlamentje lesz Semjén szerint.

Semjén a sok imádságért is külön köszönetet mondott.

Marjai János / 24.hu

Több megyében is 70 százalék felett a részvétel

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson 18:30 óráig a szavazásra jogosultak 67,8 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye 64,84 százalék 190 959 szavazó
  • Bács-Kiskun megye 65,38 százalék 265 305 szavazó
  • Békés megye 64,13 százalék 173 867 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 62,19 százalék 314 064 szavazó
  • Csongrád-Csanád megye 67,91 százalék 217 816 szavazó
  • Fejér megye 69,05 százalék 233 092 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye 71,52 százalék 256 591 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye 63,76 százalék 266 850 szavazó
  • Heves megye 66,72 százalék 156 797 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 63,41 százalék 185 428 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye 67,18 százalék 161 939 szavazó
  • Nógrád megye 64,43 százalék 97 775 szavazó
  • Pest megye 70,76 százalék 731 860 szavazó
  • Somogy megye 65,76 százalék 160 202 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 62,89 százalék 271 682 szavazó
  • Tolna megye 66,28 százalék 115 613 szavazó
  • Vas megye 72,49 százalék 145 897 szavazó
  • Veszprém megye 69,63 százalék 192 867 szavazó
  • Zala megye 69,27 százalék 150 561 szavazó

Az utolsó részvételi adatok is elmaradnak a négy évvel ezelőtti számoktól

Az urnazárás után az NVI közzétette az utolsó részvételi adatokat: 18:30-ig a választásra jogosultak 67,80 százaléka élt demokratikus jogával.

Négy évvel ezelőtt a szavazás ezen szakaszában 68,13 százalék volt a részvétel.

RÉSZVÉTELI ADATOK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai
NÉPSZAVAZÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai

Komjáthi Imre: Győzni fogunk, mi mást mondhatnék?

„Győzni fogunk, mi mást mondhatnék?” – mondta az MSZP-s Komjáthi Imre a 24.hu és a Partizán választási műsorában, ahol az eddigi részvételi adatok alapján kérdezték a kilátásokról. Mint mondja, a korábbi szavazásoknál nem látott ennyi fiatalt, és ez bizakodással tölti el. Szerinte amúgy nagyjából ugyanazokat a folyamatokat látjuk, mint 2018-ban:

Most is mennek a szavazatvásárlások, viszik az embereket szervezetten szavazni vidéken, de eközben gőzerővel mozósítunk mi is – mondta Komjáthi, aki szerint az ellenzéki összefogásnak meg kell maradnia akkor is, ha esetleg most veszítenének.

A teljes interjút itt nézhetik meg:

Aktivisták a népszavazásról: Volt, hogy lebuziztak minket

Lenn a műjégpálya területén kezdenek szállingózni az aktivisták. Egy középiskolás csoporthoz lépünk oda, mindannyian teát kortyolgatnak a csípős áprilisi koraestén. Kiderül, hogy ők az Amnesty International aktivistái, akik az érvénytelen szavazás –két iksz! – érdekében szórólapoztak, plakátoltak sokat, főleg Budapesten, de megjárták Zsámbékot, de Perbált is. (Az Amnesty nem foglalhat állást pártpolitikai ügyekben, a fiatalok jelenléte azzal indokolható – mondják -, hogy emberjogi kérdésekben az Egyesült Ellenzék áll a legközelebb az Amnestyhez.)

Mohos Márton / 24.hu

„Voltak rossz tapasztalatok, hogy beszóltak, hogy letépték a plakátjainkat, de atrocitásra nem került sor, igaz, egyszer veréssel fenyegetett meg egy idős úr” – mondja az egyik lány. „Főleg olyanokat mondtak, hogy buzik, büdös buzik, ne az utcán csináljuk, meg ilyenek. Párszor sikerült beszélgetnünk is, azokkal, akiknek nem tetszett, amit csinálunk. Az egyik ilyen vitán, kértük az illetőt, hogy legalább egyetlen pontot mondjon a Fidesz programjából, ami tetszik neki. Nem tudott. Annyit vágott hozzánk, hogy Magyarország előre megy, nem hátra, és elhajtott a furgonjával” – mondja egy másik aktivista.

Voltak azonban jó tapasztalataik is, találkoztak olyan bíztatással, miszerint ha ilyen fiataljai vannak az országnak, akkor van jövője.” Motivációikról azt mondják, egyszerűen nem tetszik nekik, hogy milyen irányba megy az ország, és korábban a tanáraik mellett is kiálltak.

Kicsit odébb két fiatalember sörözik az egyik padon, de kiderül, hogy német turisták, csak itt jártak a Hősök terén, és beugrottak legurítani egy italt, és nem igazán voltak képbe, hogy hova csöppennek épp. A magyar politikát nem követik annyira, de egyikük annyit mond, hogy szimpatikus neki Márki-Zay, igaz, nevének kimondását még gyakorolnia kell.

Mohos Márton / 24.hu

Medián: úgy néz ki, hogy a Fidesz nyeri a választást

Az RTL Klub esti Híradójában közölték a Medián utolsó választás előtti reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményeit.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója közölte, úgy néz ki, hogy a Fidesz nyeri a választás, 121-77 lesz a mandátumok aránya, plusz egy a német nemzetiségi mandátum.

Ez persze egy becslés, egy felmérés alapján készült becslés, megvan a hibahatára, de ez a legvalószínűbb eredmény a Medián szerint. A választani tudók aránya 49-41 százalék a Fidesz javára, az előző felméréshez képest szűkült az olló

– mondta.

Csak kétpárti parlament várható, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt nem fog bejutni a Medián szerint.

A DK 21, a Jobbik 16, a Momentum 15, az MSZP 12, a Párbeszéd 8 mandátummal számolhat, az LMP 5 mandátumot kap a közvélemény-kutatás eredményei alapján.

Hann Endre bő egy hete még kétesélyes versenyről beszélt, majd biztos Fidesz-győzelmet mértek, a kormánypártnak 10 százalékpontos előnyt prognosztizáltak. Csütörtökön pedig azt közölték egy újabb kutatásukra hivatkozva, hogy Budapesten sima ellenzéki győzelem várható.

Pontot mentett a Felcsút a Fradi ellen

Véget ért a labdarúgó NB I rangadója: a második helyen álló Felcsút 0-2-ről egyenlített, és pontot mentett a listavezető Ferencváros ellen.

Az Orbán Viktorhoz kötődő klub és a Kubatov Gábor elnökölte fővárosi csapat meccsén Esiti és Ryan Mmaee góljával szerzett vezetést az FTC, a Felcsút Kozák és Stronati góljával egyenlített.

Peer Krisztián a villamosról leszállva döntötte el, melyik listára húzza az ikszet

Kismarosi otthonából érkezett a Kutyapárt eredményváró rendezvényére Peer Krisztián kortárs költő, aki a 24.hu kérdésére elárulta, az utolsó pillanatig gondolkodott, melyik listára húzza az ikszet, végül azonban az ellenzék listája lett a befutó.

Peer azt mondta, játékelméleti megfontolás tárgyává tette, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listaját támogassa-e abból a célból, hogy bejussanak a parlamentbe. Aztán úgy ítélte meg, hogy ha más is rájuk szavaz, talán nem az ő szavazatán fog múlni a bejutásuk, ezért az utolsó pillanatban inkább az Egységben Magyarországért pártszövetség listajára ikszelt.

A költő számára a gyermekvédelminek nevezett népszavazás is fejtörést okozott.

Saját bevallása szerint a Kismarosról érkező vonaton végigzongorázta, milyen válogatott módon kedveskedik majd az érvénytelen szavazólapján a fideszes szavazóköri delegáltnak.

A szavazókörbe lépve azonban a delegáltak arca, a személyes kontaktus meggyőzte, hogy jobb, ha egyszerűen csak „végigikszeli” a szavazólapot, és így ad le érvénytelen szavazatot a népszavazás kérdéseire.

Olvasói sztorik