Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”

Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát

A szavazás megkezdése előtt az összes szavazókörben valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi országgyűlési választáson. A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazásra megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.

A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák – köztük a mozgóurna – üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat: a műanyag urna fedelét az alsó részre illeszti és két oldalon plombával lezárja, a papírurnákon a nemzeti színű urnazáró szalagot feszesre húzza, szorosan megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez. A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából – a szétszedése nélkül – ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

(MTI)

Varga György / MTI A szavazatszámláló bizottság tagjai előkészülnek a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.

Lejárt személyivel is lehet szavazni

Az országgyűlési választáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat. Február 11-ig 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó kapta kézhez a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. A választásra jogosultak száma összesen 8 217 167 fő. Szavazni bármilyen érvényes személyazonosító okmánnyal lehet, vagyis mindenképpen vigyünk magunkkal útlevelet, jogosítványt vagy személyi igazolványt.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége,

de a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat érvényesnek tekintik.

Ennek értelmében érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-ei vagy azt követő időpont, és érvénytelen, ha 2020. március 11. előtti időpont.

Ha a szavazó korábban nem jelentkezett át, akkor a választásokon a bejelentett, a lakcímkártyán szereplő lakcím szerinti szavazókörben voksolhat. A valasztas.hu oldalon a szavazókereső segít ennek a szavazókörnek a megtalálásában.

Érdemes esernyővel menni a szavazásra

A választás napjára virradó éjszaka és hajnalban sokfelé várható havas eső, havazás, helyenként eső is – írja az Időkép. Napközben aztán csökken a csapadék, és délután már csak az Alföldön valószínű elszórtan kisebb eső, egy-egy zápor, illetve hózápor. A nap második felében északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. Élénk, erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz az északi-északnyugati szél. Napközben sem lesz túl meleg, csupán 4-9 fokot mérhetünk.

Mindenkinek két szavazata van

A választópolgárok két szavazattal rendelkeznek. Az egyik voksukkal arról dönthetnek, hogy a saját körzetükben ki képviselje a választókerületet a parlamentben. Így döntünk a 106 egyéni jelöltről. Az országos listán pedig a pártokra szavazunk, melyek egy sorrendet állítottak fel. A Fidesz-KDNP országos listáján az első helyen Orbán Viktor szerepel, míg az ellenzékén Márki-Zay Péter. 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el így. A szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a pártok:

  1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd;
  2. Normális Élet Pártja;
  3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt;
  4. Megoldás Mozgalom;
  5. Mi Hazánk Mozgalom;
  6. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt.
Mohai Balázs / MTI Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án. A tanácskozáson az NVB jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját. Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel.
Olvasói sztorik